Toplist Na vrcholu
znak SLSeverské listy

           

 

Islandská prima vařečka

Pořad TV Prima Mňam aneb prima vařečka občas s vařečkou někam cestuje. V říjnu roku 2003 se vydal i na Island.

Rybí polévka z Islandu

Suroviny:
700 g tresky
200 g vyloupaných krevet
300 ml bílého suchého vína
1 cibule
4 mrkve
100 g řapíkatého celeru
100 g pórku
70 g másla
250 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
3 žloutky
sůl
kari
směs koření na rybu

Postup:
Tresku, bílé víno a vodu (asi 500 ml) osolíme a necháme asi 6 minut povařit. Cibuli nakrájíme na měsíčky, pokrájíme pórek i celer a osmahneme na másle, přidáme kari. Mrkev povaříme zvlášť. Do orestované zeleniny přidáme mouku a zalijeme vývarem z ryby. Přidáme směs koření na rybu, smetanu a přivedeme k varu. Přidáme také mrkev, krevety a obrané maso z ryby. Sundáme z ohně a zjemníme vmícháním žloutků. Podáváme s toastovým chlebem s máslem.

Smažená treska s kokjtejlsosou

Suroviny:
500 g tresky
2 vejce
mléko
hladká mouka
strouhanka
olej na smažení
1 lžíce másla
3 velké cibule
kečup
majonéza
sůl
bílý pepř

Postup:
Tresku povaříme 5 až 7 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Vejce rozšleháme s mlékem a moukou a do tohoto těstíčka namáčíme rybu, kterou pak obalíme ještě ve strouhance. Smažíme v oleji s kouskem másla. Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme ji na másle. Orestovanou cibuli pak navrstvíme na osmaženou rybu a necháme pod pokličkou asi 8 min. Připravíme si koktejlsosu smícháním kečupu s majonézou a bílým pepřem. Podáváme s vařenými brambory.

Zapékaná treska po islandsku

Suroviny:
1 větší treska
200g vyloupaných krevet
1 balíček krabích tyčinek
1 velká cibule
50 g másla
3 rajčata
2 mrkve
1 brokolice
1 pórek
200 ml smetany
100 g strouhaného sýra
sůl
pepř

Postup:
Na másle orestujeme očištěnou tresku. Do vymazané zapékací mísy navrstvíme cibuli pokrájenou na měsíčky, pak vložíme tresku, poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka, na ně utvoříme vrstvu z krevet, přidáme pokrájené krabí tyčinky, mrkev nakrájenou na kolečka, brokolici a pórek. Můžeme zakončit opět vrstvou z rajčat a vše zalijeme ochucenou smetanou. Dáme zapékat do trouby. Asi po 30 minutách posypeme strouhaným sýrem a dopečeme. Podáváme s vařenými brambory a rýží.

Rybí kaše

Suroviny:
500 g uvařené ryby
300 g vařených brambor
2 cibule
250 ml smetany
200 g strouhaného sýra
sůl
½ lžičky kari
bílý pepř

Postup:
Cibuli pokrájenou na měsíčky svaříme ve smetaně, přidáme vařenou rybu, vařené brambory, koření a vymícháme kaši. Hotovou kaši sypeme strouhaným sýrem a dáme zapéci. Podáváme s vařenou mrkví a s islandským nebo toastovým chlebem.

v Severských listech publikováno

Související články – recepty, jídlo

Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty – rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty – švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty – zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) – recept – 15. 12. 1998

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,88   hodnoceno: 16 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah a ručí za uváděné informace. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na info@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • stanovsky@severskelisty.cz, tel: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2019 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2019. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.504.976 • onln: 6 • robot ostatni • php: 0.423 sec. • www.severskelisty.cz • 3.229.122.219
file v.20190115.000505 • web last uploaded 20190901.041847
2017:282 • 2018:195 • 2019:197