Pořad TV Prima Mňam aneb prima vařečka občas s vařečkou někam cestuje. V říjnu roku 2003 se vydal i na Island.
Suroviny:
700 g tresky
200 g vyloupaných krevet
300 ml bílého suchého vína
1 cibule
4 mrkve
100 g řapíkatého celeru
100 g pórku
70 g másla
250 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
3 žloutky
sůl
kari
směs koření na rybu
Postup:
Tresku, bílé víno a vodu (asi 500 ml) osolíme a necháme asi 6 minut
povařit. Cibuli nakrájíme na měsíčky, pokrájíme pórek i celer a osmahneme
na másle, přidáme kari. Mrkev povaříme zvlášť. Do orestované zeleniny
přidáme mouku a zalijeme vývarem z ryby. Přidáme směs koření na rybu,
smetanu a přivedeme k varu. Přidáme také mrkev, krevety a obrané maso z
ryby. Sundáme z ohně a zjemníme vmícháním žloutků. Podáváme s toastovým
chlebem s máslem.
Suroviny:
500 g tresky
2 vejce
mléko
hladká mouka
strouhanka
olej na smažení
1 lžíce másla
3 velké cibule
kečup
majonéza
sůl
bílý pepř
Postup:
Tresku povaříme 5 až 7 minut v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat.
Vejce rozšleháme s mlékem a moukou a do tohoto těstíčka namáčíme rybu,
kterou pak obalíme ještě ve strouhance. Smažíme v oleji s kouskem másla.
Cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme ji na másle. Orestovanou cibuli
pak navrstvíme na osmaženou rybu a necháme pod pokličkou asi 8 min.
Připravíme si koktejlsosu smícháním kečupu s majonézou a bílým pepřem.
Podáváme s vařenými brambory.
Suroviny:
1 větší treska
200g vyloupaných krevet
1 balíček krabích tyčinek
1 velká cibule
50 g másla
3 rajčata
2 mrkve
1 brokolice
1 pórek
200 ml smetany
100 g strouhaného sýra
sůl
pepř
Postup:
Na másle orestujeme očištěnou tresku. Do vymazané zapékací
mísy navrstvíme cibuli pokrájenou na měsíčky, pak vložíme tresku,
poklademe rajčaty nakrájenými na kolečka, na ně utvoříme vrstvu z krevet,
přidáme pokrájené krabí tyčinky, mrkev nakrájenou na kolečka, brokolici a
pórek. Můžeme zakončit opět vrstvou z rajčat a vše zalijeme ochucenou
smetanou. Dáme zapékat do trouby. Asi po 30 minutách posypeme strouhaným
sýrem a dopečeme. Podáváme s vařenými brambory a rýží.
Suroviny:
500 g uvařené ryby
300 g vařených brambor
2 cibule
250 ml smetany
200 g strouhaného sýra
sůl
½ lžičky kari
bílý pepř
Postup:
Cibuli pokrájenou na měsíčky svaříme ve smetaně, přidáme
vařenou rybu, vařené brambory, koření a vymícháme kaši. Hotovou kaši
sypeme strouhaným sýrem a dáme zapéci. Podáváme s vařenou mrkví a s
islandským nebo toastovým chlebem.
v Severských listech publikováno
Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998
Průměrná známka: 1,88 • hodnoceno: 16 ×
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552