Tradiční severská kuchyně sice není vyhlášená jako jiné, zejména jižní kuchyně, ale přesto v ní najdete několik pokrmů, které překročily Baltické moře.
Základem severských jídel jsou od objevení Nového světa brambory. Většinou vařené ve slupce a oloupané těsně před podáváním, často posypané koprem. Tuto tradiční přílohu k masu částečně nahrazuje rýže nebo těstoviny, ale z švédského pytt-i-panna (co dům dal) se vytlačit nenechala. Tento pokrm tvoří na kostičky nakrájené a na pánvi osmažené brambory spolu s cibulí a masem (zbyla-li, může být i šunka) a dalšími surovinami.
Brambory jsou hlavní součástí Janssons frestelse – Janssonova pokušení. Jedná se o zvláštní bramborový nákyp.
8 středně velkých brambor
1 větší cibule
150 g nakládaných sleďů nebo ančoviček
2 lžíce másla nebo margarínu
2 – 3 dl smetany
1 dl hladké mouky
Oloupané brambory nakrájejte na kostky, cibuli nasekejte na hrubo. Polovinu brambor vložte do vymazané zapékací formy. Pokryjte vrstvou cibule a na to navrstvěte ryby. Pokračujte vrstvou brambor a vrstvou ryb, nakonec posypte moukou a poklaďte kousky másla. Zbylý nálev smíchejte s polovinou smetany a vše zalijte. V troubě se zapéká asi 50 – 60 min. při teplotě asi 220–250 ºC. Asi po půl hodině zapékání přidejte zbývající smetanu.
Pokud jste přítelem hotových jídel, můžete si tento nákyp opatřit v IKEA Praha (snad i v Brně) v oddělení potravin. Není sice se sledi, ale s lososem, zato k přípravě stačí mikrovlnná či jiná trouba.
Pavel Dobrovský, 15. prosince 1998
v Severských listech publikováno
Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998
Průměrná známka: 1,22 • hodnoceno: 9 ×
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552