Toplist Na vrcholu
znak SLSeverské listy

           

 

Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) – recept

Tradiční severská kuchyně sice není vyhlášená jako jiné, zejména jižní kuchyně, ale přesto v ní najdete několik pokrmů, které překročily Baltické moře.

Základem severských jídel jsou od objevení Nového světa brambory. Většinou vařené ve slupce a oloupané těsně před podáváním, často posypané koprem. Tuto tradiční přílohu k masu částečně nahrazuje rýže nebo těstoviny, ale z švédského pytt-i-panna (co dům dal) se vytlačit nenechala. Tento pokrm tvoří na kostičky nakrájené a na pánvi osmažené brambory spolu s cibulí a masem (zbyla-li, může být i šunka) a dalšími surovinami.

Brambory jsou hlavní součástí Janssons frestelse – Janssonova pokušení. Jedná se o zvláštní bramborový nákyp.

Suroviny

8 středně velkých brambor
1 větší cibule
150 g nakládaných sleďů nebo ančoviček
2 lžíce másla nebo margarínu
2 – 3 dl smetany
1 dl hladké mouky

Postup

Oloupané brambory nakrájejte na kostky, cibuli nasekejte na hrubo. Polovinu brambor vložte do vymazané zapékací formy. Pokryjte vrstvou cibule a na to navrstvěte ryby. Pokračujte vrstvou brambor a vrstvou ryb, nakonec posypte moukou a poklaďte kousky másla. Zbylý nálev smíchejte s polovinou smetany a vše zalijte. V troubě se zapéká asi 50 – 60 min. při teplotě asi 220–250 ºC. Asi po půl hodině zapékání přidejte zbývající smetanu.

Pokud jste přítelem hotových jídel, můžete si tento nákyp opatřit v IKEA Praha (snad i v Brně) v oddělení potravin. Není sice se sledi, ale s lososem, zato k přípravě stačí mikrovlnná či jiná trouba.

Pavel Dobrovský, 15. prosince 1998

v Severských listech publikováno

Související články – recepty, jídlo

Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty – rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty – švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty – zelné závitky – 21. 3. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) – recept – 15. 12. 1998

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,14   hodnoceno: 7 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah a ručí za uváděné informace. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na info@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • stanovsky@severskelisty.cz, tel: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2019 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2019. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.466.088 • onln: 2 • robot ostatni • php: 0.356 sec. • www.severskelisty.cz • 34.238.194.166
file v.20190115.000503 • web last uploaded 20190801.015624
2017:264 • 2018:216 • 2019:140