Evropská města kultury pořádala pro své návštěvníky i obyvatele řadu akcí, a to nejenom kulturních. Každopádně se však snažily přitáhnout další návštěvníky. I když – nevím kolik lidí jelo na Island speciálně kvůli „kulinárním orgiím“. Jmenovaly se Hostina tisíciletí a probíhaly v Reykjavíku celý loňský rok 2000. Kulinářské veselice probíhaly snad ve všech restauracích a byly doplněny nejrůznějšími soutěžemi v přípravě především mořských produktů. Nemáte-li zrovna cestu na Island, máme pro Vás tip – v pražské Husově ulici je restaurace Reykjavík, provozuje ji nefalšovaný Islanďan Thorir Gunnarsson (mimochodem – působí také jako honorární konzul Islandské republiky u nás) a speciality islandské kuchyně vám naservírují i zde. Nic vám ale nebrání ve vlastní přípravě islandské ryby – recept Erika Poková v Hospodářských novinách.
640 g filetů z tresky
200 g anglické slaniny
120 g hub
3 dl šlehačky
40 g cibule
20 g
hladké mouky
40 g másla
sůl, bílý pepř
Nejprve podusíme na másle a cibuli nakrájené houby. Když jsou hotové, zahustíme je smetanou, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Z filetů odstraníme kosti (pokud nějaké obsahují), osolíme, ochutíme jemně bílým pepřem. Zapékací nádobu o menším průměru vytřeme kůží od slaniny, dno vyložíme částí rybích filetů. Druhou část navineme například na formičky na kremrole, zvenku obtočíme plátkem slaniny, zajistíme párátkem a postavíme jako košíčky do zapékací misky. Formičky vyndáme. Pokud jsme šikovní, vytvoříme si jistě duté válečky z rybích filetů i bez pomůcek. Rybí válečky naplníme vychladlou houbovou směsí a pečeme ve spíše vlažné troubě (asi 160 ºC) asi 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami, které jsme v hluboké míse prolili rozpuštěným máslem a posypali nasekaným čerstvým koprem.
ms podle HN, 12. ledna 2001
v Severských listech publikováno
Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998
Průměrná známka: 2,00 • hodnoceno: 2 ×
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552