Oslava svátku slunovratu
Midsommar ve Švédsku
Midsommarská tabule
s rybími matjesy
Ovocný koláč
Pokušení Jansonna
ilustrační foto archiv SL
Švédové se při oslavě svátku Slunovratu (midsommar) nemohou obejít bez tradičních pokrmů.
6 filé Matjesa (naložené v láku – ne v oleji)
2 dl majonézy
1 nadrobno nakrájená cibule
1 nadrobno nakrájený pórek
1 hrst nasekaného kopru
2 dl kyselé šlehačky
Filé nechat vykapat, opláchnout ve vodě, otřít a pak nakrájet na kousky a zamíchat se všemi přísadami. K tomu se podávají nové brambory, které se uvaří s koprem a posypou pažitkou a salát. Na stole je také chléb a sýr.
3-4 jablka
125 g rozpuštěného másla
1,5 dl pískového cukru, trochu vanilkového
2 dl hladké mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
šťáva z ½ citronu
Vymastit formu a na dno položíme jablka nakrájená na kousky a na to těsto. Peče se při 200 °C asi 20-25 min až těsto dostane zlatou barvu. K tomu šlehačka, vanilková zmrzlina nebo vanilkový krém.
5-6 brambor (cca 0,5 kg)
2 středně velké cibule
2 polévkové lžíce margarínu nebo másla
15 ančovičkových filé (1 konzerva 125 g – v láku, ne v oleji)
2 dl šlehačky
Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Cibuli usmažíme na polovině tuku.
Vymastíme pekáč, na dno klademe nakrájené brambory, na ně cibuli, trochu pepře, ančovičky a nahoru opět brambory. Zalijeme polovinou šlehačky a tuku. Nakonec posypeme trochou strouhanky. Před koncem pečení zalijeme druhou polovinou šlehačky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 45 min.
Ančovičky můžeme nahradit uzenáčem, kaviárem nebo filety z naložených slanečků.
Irena Karlsson
v Severských listech publikováno
Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998
Průměrná známka: 1,50 • hodnoceno: 10 ×
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552