Nezávadný a chutný, tak je charakterizován švédský stravovací model. Neznamená to nic víc ani nic méně než že je nezávadný z hlediska správné výživy, ale také chutný.
Základem švédské gastronomie jsou prvotřídní suroviny, které jsou upravovány na základě zkušeností získaných po mnohá desetiletí. O švédské šéfkuchaře a kuchaře je rostoucí zájem v mnoha zemích. Uplatňují se ve špičkových restauracích, kde s úspěchem prosazují švédskou národní kuchyni. Ostatně švédské kuchařské týmy s národní kuchyní vyhrávají i kulinářská mistrovství na obou polovinách světa i na kuchařské olympiádě.
To vše přispívá k rostoucímu zájmu o švédskou kuchyni a zřejmě proto švédská novinářka a odbornice na výživu Lisa Förare Winbladhová vydala knihu Nezávadné a chutné. Lisa Winbladhová ze švédského Lundu, má za sebou řadu článků v časopisech, které jsou nejen zdrojem poučení, ale jsou i zábavné. Kniha uváděná na trh není jen obyčejnou kuchařkou, ale i zdrojem poučení i zábavy. Najdete v ní odpovědi na kuriózní otázky.
Kolik stojí zakroucení na prasečím ocásku?
Podíl kočky, která měla problém se srstí na nezávadnějším švédském hovězím.
Proč je větší zábava připravovat majonézu ve Švédsku než jinde?
Jak je možné zakázat produkci telecího z telat krmených mlékem, když jej restaurace nabízí jako lahůdku?
Může se rovnoprávností v kuchyni zdůvodnit zisk zlaté medaile?
Jak může nedostatek sebedůvěry vést ke gastronomickému triumfu?
Pavel Dobrovský, podle www.si.se, 15.11.2002
v Severských listech publikováno
Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998
Průměrná známka: 1,00 • hodnoceno: 1 ×
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552