Za recepty děkujeme členkách Severské společnosti Martě
Janíkové z Prahy
a Ireně Karlsson z Götegorgu.
Tohle nesmí chybět na stole při oslavě svátku Midsommar (svátek Slunovratu)
6 filé matjesa (naložené v láku – ne v oleji) • 2 dl majonézy • 1 nadrobno nakrájená cibule • 1 nadrobno nakrájený pórek • 1 hrst nasekaného kopru • 2 dl kyselé šlehačky
Filé nechat vykapat, opláchnout ve vodě, otřít a pak nakrájet na kousky a zamíchat se všemi přísadami. K tomu se podávají nové brambory, které se uvaří s koprem a posypou pažitkou a salát. Na stole je také chléb a sýr.
Ett måste till Midsommar
6 st matjefileer • 2 dl majonäs • 1 finhackad gul lök • 1 finahckad purljök • 1 stor knippa dill • 2 dl creme fraiche
Skölj fileerna och lägg i bunke med vatten, ställ svalt i 1 timme. Blanda alla indegrienser. Låt fileerna rinna av och torka av dem. Skär filleerna i bitar och blanda ner i röran, tillsätt creme fraiche sist. Till det färsk potatis med dill, gräslök och salad.
5-6 brambor (cca 50 dkg) • 2 středně velké cibule • 2 polévkové lžíce margarinu nebo másle • 15 ančovičkových file (1 konzerva 125 g – v láku, ne v oleji) • 2dl šlehačky
Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Cibuli usmažíme na polovině tuku. Vymastíme pekáč, na dno klademe nakrájené brambory, na ně cibuli, trochu pepře, ančovičky a nahoru opět brambory. Zalijeme polovinou šlehačky a tuku. Nakonec posypeme trochou strouhanky. Před koncem pečení zalijeme druhou polovinou šlehačky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200º cca 45 min. Ančovičky můžeme nahradit uzenáčem, kaviárem nebo filety z naložených slanečků.
3-4 äpple • 125 gr smölt smör • 1 och halv dl strösocker, lite vaniljsocker • 2 dl vetemjöl • 1 rågad tesked bakpulver • saft halv citron
Skala potatisen o skär den i fina strimlo eller riv den på råkostjärn. Skala och hacka löken samt fräs den i hälften av matfettet. Varva i en smord ugnsäker form potatis, ansjovis och lök. Översta lagret ska vara potatis. Häll på hälften av grädden och klicka på resten av matfettet. Grädda i 200º ugnsvärme tills potatisen är mjuk, ca 45 min. Häll på resten av grädden mot slutet av gräddningen. Ansjovisen kan bztas ut mot böcklingfiléer, kaviar eller urvattnade salta sillfiléer.
3-4 jablka • 125 g rozpuštěného másla • 1,5 dcl pískového cukru, trochu vanilkového • 2 dcl hladké mouky • 1 čajová lžička prášku do pečiva • šťáva z ½ citronu
Vymastit formu a na dno položíme jablka nakrájená na kousky a na to těsto. Peče se při 200º asi 20-25 min až těsto dostane zlatou barvu. K tomu šlehačka, vanilková zmrzlina nebo vanilkový krém.
3-4 äpple • 125 gr smölt smör • 1 och halv dl strösocker, lite vaniljsocker • 2 dl vetemjöl • 1 rågad tesked bakpulver • saft halv citron
Varva i en smord ungsäker fjorm äpple skrurna i bitar och deg på det grädda i 200 grader ungsvärme ca 20-25 minuter tills deget får en fin färg. Till det vispad grädde, eller glass eller vaniljkrem.
v Severských listech publikováno
Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998
Průměrná známka: 1,86 • hodnoceno: 14 ×
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
jméno: Princ Drson | [15.2.2013 – 00:04] |
Proklatě mnoho chyb ve švédském textu.
Zobrazen 1 diskusní příspěvek.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552