Toplist Na vrcholu
znak SLSeverské listy

           

 

Švédské recepty

Za recepty děkujeme členkách Severské společnosti Martě Janíkové z Prahy
a Ireně Karlsson z Götegorgu.

MATJESY

Tohle nesmí chybět na stole při oslavě svátku Midsommar (svátek Slunovratu)

6 filé matjesa (naložené v láku – ne v oleji) • 2 dl majonézy • 1 nadrobno nakrájená cibule • 1 nadrobno nakrájený pórek • 1 hrst nasekaného kopru • 2 dl kyselé šlehačky

Filé nechat vykapat, opláchnout ve vodě, otřít a pak nakrájet na kousky a zamíchat se všemi přísadami. K tomu se podávají nové brambory, které se uvaří s koprem a posypou pažitkou a salát. Na stole je také chléb a sýr.

MATJESILL

Ett måste till Midsommar

6 st matjefileer • 2 dl majonäs • 1 finhackad gul lök • 1 finahckad purljök • 1 stor knippa dill • 2 dl creme fraiche

Skölj fileerna och lägg i bunke med vatten, ställ svalt i 1 timme. Blanda alla indegrienser. Låt fileerna rinna av och torka av dem. Skär filleerna i bitar och blanda ner i röran, tillsätt creme fraiche sist. Till det färsk potatis med dill, gräslök och salad.


POKUŠENÍ JANSSONA

5-6 brambor (cca 50 dkg) • 2 středně velké cibule • 2 polévkové lžíce margarinu nebo másle • 15 ančovičkových file (1 konzerva 125 g – v láku, ne v oleji) • 2dl šlehačky

Oloupané brambory nakrájíme na tenké plátky. Cibuli usmažíme na polovině tuku. Vymastíme pekáč, na dno klademe nakrájené brambory, na ně cibuli, trochu pepře, ančovičky a nahoru opět brambory. Zalijeme polovinou šlehačky a tuku. Nakonec posypeme trochou strouhanky. Před koncem pečení zalijeme druhou polovinou šlehačky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200º cca 45 min. Ančovičky můžeme nahradit uzenáčem, kaviárem nebo filety z naložených slanečků.

JANSONSS FESTELSE

3-4 äpple 125 gr smölt smör 1 och halv dl strösocker, lite vaniljsocker 2 dl vetemjöl 1 rågad tesked bakpulver saft halv citron

Skala potatisen o skär den i fina strimlo eller riv den på råkostjärn. Skala och hacka löken samt fräs den i hälften av matfettet. Varva i en smord ugnsäker form potatis, ansjovis och lök. Översta lagret ska vara potatis. Häll på hälften av grädden och klicka på resten av matfettet. Grädda i 200º ugnsvärme tills potatisen är mjuk, ca 45 min. Häll på resten av grädden mot slutet av gräddningen. Ansjovisen kan bztas ut mot böcklingfiléer, kaviar eller urvattnade salta sillfiléer.


OVOCNÝ PAJ

3-4 jablka • 125 g rozpuštěného másla • 1,5 dcl pískového cukru, trochu vanilkového • 2 dcl hladké mouky • 1 čajová lžička prášku do pečiva • šťáva z ½ citronu

Vymastit formu a na dno položíme jablka nakrájená na kousky a na to těsto. Peče se při 200º asi 20-25 min až těsto dostane zlatou barvu. K tomu šlehačka, vanilková zmrzlina nebo vanilkový krém.

FRUKTPAJ

3-4 äpple 125 gr smölt smör 1 och halv dl strösocker, lite vaniljsocker 2 dl vetemjöl 1 rågad tesked bakpulver saft halv citron

Varva i en smord ungsäker fjorm äpple skrurna i bitar och deg på det grädda i 200 grader ungsvärme ca 20-25 minuter tills deget får en fin färg. Till det vispad grädde, eller glass eller vaniljkrem.

 

v Severských listech publikováno

Související články – recepty, jídlo

Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty – rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty – švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty – zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) – recept – 15. 12. 1998

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,85   hodnoceno: 13 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah a ručí za uváděné informace. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na info@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


jméno: Princ Drson

[15.2.2013 – 00:04]

Proklatě mnoho chyb ve švédském textu.



Zobrazen 1 diskusní příspěvek.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • stanovsky@severskelisty.cz, tel: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2019 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2019. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.507.637 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.559 sec. • www.severskelisty.cz • 3.234.214.113
file v.20190115.000505 • web last uploaded 20190901.041847
2017:333 • 2018:199 • 2019:173