Toplist Na vrcholu
znak SLSeverské listy

           

 

Los (Alces machlis)

LOS (Alces Machlis)
kresba Vil. Kuhnert, Brehmův život zvířat

foto © Mats Andersson, naturfotograferna.se
Švédsko, srpen 2011

Na rozdíl od soba je los statný, neobratný tvor o krátkém, tlustém krku, vysokém krátkém trupu a dlouhých nohách, parohů lopatovitě rozšířených, prstovitě vřezaných. Hlava jest ošklivá, hoření pysk visí přes dolení; oči jsou malé, boltce dlouhé a široké; ocas velmi krátký. Délka dorostlého samce 2,6 až 2,9 m, ocasu asi 10 cm, výška na kobylce 1,9 m, váha až 500 kg. Aljaští losi jsou však ještě větší a dosahují hmotnosti až 900 kg. Kromě krajin, kde los jest pečlivě hlídán, žije ještě hojně ve všech severních lesnatých zemích Evropy a Asie…

V dnešní době již není los tolik běžný ani na severu Evropy. Ale vidět se dá, jak píše pan Kupka. Někdy jsou s ním i problémy. Říje losů probíhá na podzim, samci zuřivě bojují o samice. Vítězný samec doprovází samici několik dní, pokud je samice v říji. Pak odchází k jiné samici. Mláďata se rodí samostatně (u mladých losic) nebo i jako tročata. Mladá losata jsou bezbranná a jejich úmrtnost je velká. A to nejde jen o různé šelmy, ale i smrt utopením není vzácná.

Los žije většinou divoce.  Síla, vytrvalost a rychlost losů je obdivuhodná, proto ve Švédsku a v Rusku zkoušeli losa ochočit a používat ho v zápřahu do saní, jako soumara i jako jezdecké zvíře.

ms – zdroj: Alfred Edmund Brehm: Život zvířat,
vydavatelství J. Otta, Praha, cca 1900

v Severských listech publikováno

Minigalerie severských zvířat

Lední medvěd (Ursus maritimus) – 11. 12. 2016
Papuchalk bělobradý/ploskozobý (Fratercula arctica) – 3. 12. 2016
Lumíci (Tribus Lemmini) – 25. 12. 2012
Rosomák (Gulo gulo) – 10. 10. 2006
Islandský kůň (Equus scandinavicus) – 16. 11. 2000
Losos obecný (Salmo salar) – 6. 6. 1999
Medvěd hnědý (Ursus arctos L.) – 6. 6. 1999
Vlk (Canis lupus) – 6. 6. 1999
Bobr evropský (Castor fiber) – 5. 6. 1999
Los (Alces machlis) – 5. 6. 1999
Sob (Rangifer tarandus L.) – 5. 6. 1999
Bělokur rousný (Lagopus lagopus), bělokur horský (Lagopus mutus) – 4. 9. 1998

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah a ručí za uváděné informace. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na info@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • stanovsky@severskelisty.cz, tel: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2019 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2019. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.499.304 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.966 sec. • www.severskelisty.cz • 3.234.214.113
file v.20190115.000453 • web last uploaded 20190901.041847
2017:286 • 2018:179 • 2019:143