ToplistNa vrcholu
znak SLSeverské listy

           

 

Papuchalk bělobradý/ploskozobý (Fratercula arctica)

Papuchalk plochozoby
foto archiv

Mořští papoušci – tak se místy říká vzpřímeným, podsaditým ptákům s kulatou hlavou zdobenou mohutným, klaunovsky pestrým zobanem. Dorůstají výšky 30 cm a váží kolem půl kilogramu. Oficiálně se jmenují papuchalci plochozobí nebo též bělobradí. Žijí ve velkých koloniích při pobřeží severní Evropy a severovýchodu Ameriky. Na Islandu i Faerských ostrovech jej mají za "národního ptáka", jeho obrázek Vás pronásleduje na každém kroku.

Papuchalci se na pobřeží objevují jen v době hnízdění, za hnízdo jim slouží více než metr hluboká nora vyhrabaná ve svahu nad mořem. Samička snáší v květnu jedno velké bílé vejce, v sezení se střídá se samečkem po 42 dnů. Vylíhlé mládě je značně nesamostatné, musí se další měsíc a půl krmit rybami.

Krátká křídla papuchalkům umožňuji doletět nejvýše tak od jejich hnízdních nor na hladinu moře. Zato potápět se umějí přímo mistrovsky, šedesátimetrová hloubka pro ně není překážkou. A protože profesí jsou to lovci ryb, využívají svých schopností ke své obživě. Nepřátel kolem sebe mají spoustu – velké racky, lišky, ale především lidi. Ti totiž papuchalky považují za pochoutku. A tak se symbol Islandu objevuje stále častěji na talíři. Na Faerských ostrovech je pak přímo národní pochoutkou.

ms

v Severských listech publikováno

Minigalerie severských zvířat

Lední medvěd (Ursus maritimus) – 11. 12. 2016
Papuchalk bělobradý/ploskozobý (Fratercula arctica) – 3. 12. 2016
Lumíci (Tribus Lemmini) – 25. 12. 2012
Rosomák (Gulo gulo) – 10. 10. 2006
Islandský kůň (Equus scandinavicus) – 16. 11. 2000
Losos obecný (Salmo salar) – 6. 6. 1999
Medvěd hnědý (Ursus arctos L.) – 6. 6. 1999
Vlk (Canis lupus) – 6. 6. 1999
Bobr evropský (Castor fiber) – 5. 6. 1999
Los (Alces machlis) – 5. 6. 1999
Sob (Rangifer tarandus L.) – 5. 6. 1999
Bělokur rousný (Lagopus lagopus), bělokur horský (Lagopus mutus) – 4. 9. 1998

Hodnocení článku

Průměrná známka:  2,00   hodnoceno: 1 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah a ručí za uváděné informace. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na autor@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese webmaster@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • stanovsky@severskelisty.cz, tel: +420 603 538 168

Název Severské listy je zapsán jako slovní ochranná známka na ÚPV ČR pod číslem 308361.

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2018 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2018. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.307.380 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.327 sec. • www.severskelisty.cz • 54.227.17.101
file v.20180224.034738 • web last uploaded 20180224.150410
2017:258 • 2018:8