znak SLSeverské listy

           

 

Sen o skandinávském centru v Praze se stal skutečností

Dlouho očekávaný Skandinávský dům v Praze sídlí blízko Bílé Labutě a pro veřejnost otevírá 5. října 2003.

Zájem o Sever je mezi Čechy značný, ale dlouhá léta tomu neodpovídala skutečnost, že zde nefungovalo žádné příslušné kulturní středisko jako například Italský kulturní institut či Rakouské kulturní fórum. Po roce 1989 vzniklo sice několik iniciativ pro založení pražského Severského domu, ale všechny ztroskotaly – nejčastěji z finančních důvodů. Reálný výsledek přinesl až projekt jedné skandinávské cestovní agentury.

The Scandinavian House in Prague – jak zní oficiální název střediska – je výsledkem roční práce Dánky Bodil Bøjerové (28), jež vystudovala na Aarhuské univerzitě dějiny umění, estetiku a kulturu. Projekt si pod křídla vzala skandinávská incomingová cestovní agentura CoDan Agentura vlastněná dvěma Dány – Peterem Nielsenem a Jonasem Thomsenem. Jejich agentura organizuje výlety po České republice nejen pro občany Skandinávie, ale i pro Francouze či Portugalce. V minulosti vlastnila po Praze více kancelářských prostor, ale od března si pronajala dvě patra v kancelářském domě ve Zlatnické ulici 10 – pár metrů od obchodního domu Bílá Labuť. Pro samotný Skandinávský dům jsou v patře vyhrazeny tři místnosti včetně středně velkého zasedacího sálu s maximální kapacitou 40 lidí. V letních měsících bude návštěvníkům k dispozici i terasa ve dvoře.

Přízemí Skandinávského domu tvoří stylová kavárna Nordica, jež hostům nabídne, kromě tradičních kavárenských nápojů, výhradně severské lahůdky jako smørrebrod či uzený losos. Pečivo dodává právě se rozbíhající dánská pekárna v Praze. Interiér kavárny, která nabízí až 60 míst k sezení, navrhl ve spolupráci s Bodil Bøjerovou architekt David Marek – příznačné jsou pastelové barvy a přírodní dřevěná podlaha. Stěny kavárny budou sloužit jako výstavní prostor. Kromě kavárny by v přízemí měla působit i Skandinávská turistická kancelář, jež nabídne služby především severským turistům v Praze. Do budoucna se uvažuje i o malém knihkupectví, bazaru severské literatury či prodejně skandinávských drobností a suvenýrů.

Činnost Skandinávského domu bude spočívat především v bohatém kulturním programu. 9. a 10. října tu proběhla přehlídka krátkých skandinávských filmů, 20. a 21. října jsou na programu Dny dánských lidových škol, 15. listopadu v kavárně Nordica vystoupí norský zpěvák Thomas Dybdahl a dánská skupina Larsen & Furious Jane. Program obsahuje i hudební a výtvarné akce, přednášky a semináře. „Pokud bude vše probíhat dobře a o akce Skandinávského domu bude zájem, lze v budoucnu počítat s rozšířením aktivit i s expanzí centra do dalších pater,“ doufá v růžovou budoucnost ředitelka Skandinávského domu Bodil Bøjerová. Mnoho záleží na sponzorech, jestli budou mít zájem centrum podpořit. Ještě před otevřením podpořila Skandinávský dům švédská firma Kinnarps, která objekt vybavila kvalitním nábytkem za velmi příznivou cenu. V případě úspěchu by vzrostly šance i na sponzoring dalších severských firem či na oficiální podporu Evropské unie, popř. Severské rady, která zřizuje Severské domy ve Skandinávii a Pobaltí.

Pod hlavičkou Skandinávského domu byla založena i Jazyková škola Skandinávského domu, která nabízí jazykové kurzy jak pro zájemce o skandinávské jazyky, tak pro Seveřany, kteří se chtějí učit česky.

Důkazem toho, že Skandinávský dům není určen jen české straně, ale i Seveřanům, je Dětský klub Severského domu, který sdružuje děti členů diplomatického sboru, podnikatelů a ostatních Seveřanů žijících v Praze. Na 18. říjen byla pro tyto děti připravena společná exkurze do pražské zoo, 26. října se tu malým Seveřanům předčítalo z pohádkových knížek.

Skandinávský dům má vlastní webové stránky www.skandinavskydum.cz, na kterých lze najít např. kompletní připravovaný program. Vedení Skandinávského domu uvítá jakoukoli pomoc – ať už přímou finanční či dobrovolnickou např. při přípravě výstav či jiných kulturních akcí.

Skandinávský dům v Praze byl slavnostně otevřen 4. října za účasti řady hostí a přátel včetně velvyslanců severských států u nás.

Martin Benda, 16. 9. 2003
foto www.skandinavskydum.cz

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.925.244 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.102 sec. • www.severskelisty.cz • 18.116.40.47
file v.20230419.185235 • web last uploaded 20231105.233934
2017:243 • 2018:114 • 2019:92 • 2020:56 • 2021:69 • 2022:35 • 2023:40 • 2024:14