znak SLSeverské listy

           

 

Liverpoolská miniopera o Emilu Zátopkovi


Polibek zlatých manželů Zátopkových
na olympiádě v Helsinkách roku 1952.
foto archiv

V britském Liverpoolu měla v pátek 15. června 2012 večer premiéru miniopera věnovaná legendárnímu českému běžci Emilu Zátopkovi. Dvanáctiminutová opera Zatopek!, kterou složila Emily Howardová, se pokouší hudebními prostředky oživit dramatický závod na 5000 metrů, za nějž na olympiádě v Helsinkách v roce 1952 získal jednu ze svých tří zlatých medailí. Skladba vznikla při příležitosti letošní londýnské olympiády.

„Po Naganu Martina Smolky se další český sportovní triumf stal operní inspirací. Toto léto v rámci takzvané Kulturní olympiády organizované zároveň s tou sportovní v Londýně zazní opera Zatopek! britské skladatelky Emily Howardové. Dílo bylo objednáno v rámci projektu NewMusic 20X12 spolu s devatenácti dalšími novými kusy různých žánrů. Opera ovšem proběhne v pouhých dvanácti minutách, takže je o chlup kratší než Zátopkův světový rekord na pět kilometrů. Emily Howardová se údajně při přípravě opery setkala i Danou Zátopkovou, vdovou po slavném běžci a oštěpařkou rovněž s olympijskými medailemi. Opera, jejíž libreto napsala Selma Dimitrijevičová, by měla zachycovat slavný běh na pět kilometrů na olympiádě v Helsinkách v roce 1952,“ píše Matěj Kratochvíl na internetovém portále his Voice.


skladatelka Emily Howardová
foto www.nmcrec.co.uk

Miniopera ztvárňuje přes půl století starou bitvu o medaile na helsinské olympijské trati 5000 metrů, kterou Zátopek slavně vyhrál. Nešlo přitom jen o jeho vynikající čas, ale i o dramatický průběh závodu, v němž se o vítězství přetahovali čtyři atleti. Své soupeře však Zátopek v samém závěru přesprintoval.

„Dvanáctiminutové dílo skladatelky Emily Howardové a libretistky Selmy Dimitrijevičové je inspirováno lidskou vytrvalostí. K plnému zachycení jednoho ze zlatých běžeckých závodů Emila Zátopka sice svou délkou nestačí, nicméně jeho autorky se ve snaze ztvárnit Zátopkovu osobnost velice pečlivě připravovaly. Zavítaly přitom do Zlína a setkaly se také se Zátopkovými přáteli a rodinou, včetně paní Dany Zátopkové, která je okouzlila,“ uvádí článek Siana MacLeoda na portále ministerstva zahraničí Velké Británie.

Skladatelka se snažila do opery přenést všechno, co se odehrálo na trati, ale i to, co se pravděpodobně odehrávalo v Zátopkově hlavě. „Každý nám říkal, že Zátopek přemýšlel víc než ostatní. Hlavou se mu mohla honit spousta věcí, neuvěřitelných i tajemných, a my jsme zkusili operu napsat tak trochu jako fantazii – spíš o podivných věcech, které mu šly hlavou, než o závodě samotném,“ svěřila se autorka hudby.

Třiatřicetiletá skladatelka vzala zadání opery věnované Emilu Zátopkovi velmi vážně. Spolu s libretistkou se podrobně věnovaly studiu historických pramenů a udělaly si výlet do Prahy, aby si o slavném olympijském závodě popovídaly se Zátopkovou manželkou Danou. Kvůli autenticitě nakonec samy běhaly na pětikilometrové trati, aby byly hlavní postavě svého opusu blíž.

„Vyprávění o tom, jak Zátopek už jako kluk závodil s hejnem hus, přetvořila Emily v jeden z hudebních motivů,“ prozradila redaktorovi časopisu Xantypa Ivanovi Kytkovi producentka opery Abigail Tolandová.

Roli Zátopka v opeře zazpíval tenorista John McMunn, a to v kostýmu, který tvoří československý dres se lvem na prsou a startovním číslem 903. Jeho ženu Danu ztvárnila Wendy Dawnová Thompsonová. Kromě jejich zpěvu zazněly v díle i hlasy Zátopkových soupeřů Alaina Mimouna, Herberta Schadeho a Chrise Chatawaye, ale také sportovního komentátora.

Premiéra se odehrála v Epsteinově divadle v Liverpoolu. Během večera se kromě opery hrály například také skladby Leoše Janáčka nebo Bohuslava Martinů. Záznam opery Zatopek! vysílala rozhlasová stanice BBC Radio 3.

Opera se bude opakovat v neděli 15. července 2012 v 17 hodin v Purcell Room, v londýnské South Bank.

Operní společnost Second Movement Opera by pak představení Zatopek! ráda přivezla také do Prahy, dotazy ohledně možného sponzorování lze zasílat na adresu abigail@secondmovement.org.uk.

his Voice, Foreign & Commonwalth Office, Novinky.cz, ČTK, 17. června 2012

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.925.257 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.158 sec. • www.severskelisty.cz • 18.119.126.80
file v.20230419.185240 • web last uploaded 20231105.233934
2017:207 • 2018:150 • 2019:109 • 2020:70 • 2021:97 • 2022:82 • 2023:32 • 2024:8