Chytání raků a lov losu dvě věci, které prý dokáží udělat že Švédů smrtelné nepřátele. Po svátku letního slunovratu v červnu (Midsommarafton) je Den raků (Kräftansdag) druhým největším svátkem léta a většinou předznamenává jeho konec a začátek podzimu. Klasické švédské račí oslavy mají kořeny v minulém století, kdy jedním z důvodů, proč se stal tento svátek tak oblíbeným, byla touha po návratu k přírodě a romantickým posezením u stolu pod širým nebem. Ještě před necelými patnácti lety se s lovem a konzumaci raků muselo čekat na 8. srpen, který byl v celém království označen za Den račí premiéry. O oblibě račích slavnosti svědčí fakt, že Švédsko konzumuje nejvíc raků pro capita na světě ročně se do Švédská doveze 2500 tun raků a 50 tun Švédové vyloví ve vlastních vodách, tzn. spotřebu téměř půl kg na člověka ročně!!
Většina raků ve švédských vodách pochází že severozápadu USA. Signální rak (signalkräfta) je dnes nejrozšířenějším druhém raka v Evropě a tvoří 90 %račí populace ve švédských řekách. Původní švédský rak říční se dnes vidí jen velmi sporadicky, k jeho velkému úhynu došlo při nakažení račím mořem. V polovině šedesátých let se objevil návrh na implantaci raka signálního do švédských vod. Hlavním kladem byla jeho odolnost vůči račímu moru. V červnu 1969 přistáli v Malmö první sádky – do Švédska se dovezlo přes 60 000 kusů, poté byl import živých raků zakázán. Zjistilo se totiž, že právě rak signální přenáší morovou nákazu, proti níž je sám imunní, na zbývající populace raka říčního. Neporušené kolonie raka říčního byly zachráněny na dvou největších švédských ostrovech Gotlandu a Ölandu, kde je výsadka signálních raků od roku 1989 zakázána. Rak říční se stal švédským symbolem a objevuje se dokonce na nových švédských pásech.
Pro labužníky zůstává rak říční velkou pochoutkou, za kterou jsou ochotni zaplatit cenu, jež mnohdy více než dvakrát převyšuje cenu za raky importované. Na švédský trh se dováží raci převážně z Turecka a že Spojených státu, ale také z Číny a že Španělska. Kilo raků pořídíte od 50 švédských korun za kg.
Na račí slavnosti s již téměř stoletou tradici jsem se jela podívat do Tidaholmu, malého městečka ve středním Švédsku. Komuna zde spolu s charitní organizací Lions Club připravuje na jeden den v roce, zpravidla druhý týden v srpnu, speciální povolené chytání raků pro všechny děti do 15 let. Program dne raků se připravuje pečlivě už několik týdnu předem, většina bodů je již tradiční volba Račí královny mezi dívkami do 16-ti let, pojídání vařených raků na místním náměstí, udělování stipendií nejlepším studentům či koncert místního orchestru. Hlavním bodem je ovšem kräftfiske čili chytání raků podél řeky Tidan už dva dny předem stanují děti, aby si zajistili dobře území. V den D se pak od rána připravuje rybářské náčiní a návnady lovit se ovšem může začít až po páté hodině odpoledne. Tehdy dá z terasy hotelu Vattumannen znamení všem malým rybářům račí královna a už padají koše do vody. Menší děti loví pod dozorem tatínků za několik minut se v kbelících mrskají první raci.
Rolf Andersson, člen Lions Clubu, vypráví: Tato tradice se v Tidaholmu udržuje už od dvacátých let tohoto století, vážně ohrožena ovšem byla v šedesátých letech, kdy raky v celém Švédsku zachvátil mor a raci na mnoha místech úplně vyhynuli. Lions Club to ovšem tak nenechal a implantoval do řeky americké signální raky. Uměla výsadba byla prováděna ještě pět dalších let, nyní už je ovšem račí kolonie v řece početná a obnovuje se sama.
Na konci léta nesmí raci chybět na žádném švédském stole. Typický recept na jejich přípravu vypadá následovně: Na 1 kg raků (25-30 kusů) svaříme 2, 5 litry vody s 1 dcl soli, přidáme kopr, 2 kostky cukru. Zkontrolujte, zda raci žijí! uvádí kuchařka, a dobře je propláchněte. Raky ponořujte do vařící vody po 6 kusech, nechte je vařit 1 min. Všechny raky vaříme 8 min a pak dáme vychladnout. Nejlepší chutí dosáhnete, když uvařené raky necháte stát v chladu 10-12 hodin. Podle jednoho starého receptů se má do vývaru dokonce přidat i jedna láhev plzeňského.
Svatava Nigutová, 10.10.2000
v Severských listech publikováno
Průměrná známka: 1,89 • hodnoceno: 9 ×
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
jméno: anděl (autor příspěvku zadal svůj e-mail) | [28.3.2012 – 14:45] |
Dobrý den,
ráda bych věděla, zda nějaká CK neorganizuje zájezd na tyto račí dny. V dětství jsem raky jedla a ráda bych aspoň ještě jednou je ochutnala. Děkuji.
Zobrazen 1 diskusní příspěvek.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552