znak SLSeverské listy

           

 

Mikael Genberg a jeho měsíční chata


Švédský výtvarník Mikael Genberg
foto newsdesk.se

Genbergova hospůdka uprostřed jezera
foto archiv Marie Gottové

Genbergův dům na stromě
foto archiv Marie Gottové

Projekt sférického robota, foto ASTC



Umisťování Genbergova modelu měsíční
chaty na střeše stockholmské haly Globe
foto Janerik Henriksson

Švédský výtvarník Mikael Genberg plánuje v nejbližších letech postavit na Měsíci typickou skandinávskou dřevěnou chatu. Tradiční červený dům již tento týden umístil na vršek 85 metrů vysoké kupole víceúčelové haly Ericsson Globe Arena ve švédské metropoli. Podle agentury DPA je to další chytrý tah na podporu jeho „měsíčního“ projektu, který by měl být připraven na vesmírnou cestu už v roce 2012.

Mikael Genberg je umělec, který přišel s myšlenkou umístit tradiční dřevěný švédský domek na Měsíci. „Tu ideu jsem dostal již v roce 1999, byl to však příliš odvážný nápad,“ říká.

„Teď, když řada národních vesmírných organizací přichází s nabídkou soukromých projektů, by se z projektu mohla stát realita,“ dodává. Útulný domek na samotě, bez sousedských nesvárů a navíc s jedinečným výhledem – tuto představu ideálního bydlení podle Genberga splňuje měsíc prý beze zbytku. „Vím, že se Američané chystají na Měsíci přistát v roce 2020, a bylo by fajn, kdyby je tam přivítalo něco známého,“ řekl Genberg pro BBS News.

Projekt by byl financovaný soukromými investory a celá ta legrace by přišla asi na 500 milionů švédských korun (asi 1,25 miliardy Kč). Nadšenému umělci se již údajně podařilo přesvědčit švédské úřady i soukromé společnosti, aby mu na uskutečnění jeho snu poskytly potřebné peníze.

Tradiční švédské domky, resp. chaty, jsou pochopitelně ze dřeva, jsou to typické červenohnědé baráčky původně natírané barvou pocházející z měděných dolů ve Falunu, tzv. falunskou červení. Domy se tak začaly natírat již na začátku 17. století, když se úředníci z měst rozhodli napodobit evropské kontinentální domy z červených cihel. A nešlo jen o krásu, prášek z mleté měděné rudy, který býval hlavní komponentou červené barvy, i výtečně chránil dřevo před povětrnostními vlivy. Ze začátku se tak natírala hlavně luxusní obydlí, ale ke konci 19. století se tradice červených obydlí rozšířila i na běžné venkovské domky. A nyní se s největší pravděpodobností rozšíří i na Měsíc.

Měsíční chata však nebude dřevěná, ale z ultralehkých materiálů, celý domek bude skládací a zároveň nafukovací. Nebude ani příliš velký, asi jen 10 m². „Až se domek na Měsíci ‘postaví’, bude vypadat jako opravdový dům,“ říká Fredrik Bruhn z Ångström Space Technology Centre (ASTC), jedné z organizací zapojených do Genbergova projektu. Materiál měsíčního domku bude speciální umělá hmota, která se po nafouknutí vytvrdí ultrafialovým světlem, kterého je na Měsíci víc než dost, protože tu chybí ochranná atmosféra s ionosférou.

Fredrik Bruhn také říká, že jde sice o zajímavý umělecký projekt, nicméně to je i výzvou pro Centrum ASTC. To totiž chce vyvinout svůj nafukovací dům. Jde o projekt, který by měl sloužit například jako ochranná skořápka pro jejich sférického robota.

Michael Genberg říká, že jde vlastně o symbol, výzvu, kterou chce upozornit na závažné problémy světa. Říká: „Je to symbol Švédska, ale také lidskosti. Domeček by měl přestavovat situaci naší planety ve vesmíru, její zranitelnost.“ Celý umělecký počin má být i výzvou pro pozemšťany podívat se tam nahoru.

Projektová stručná zpráva říká, jde o to vytvořit dům, který je téměř k nerozeznání podobný skutečnému domu, který můžete nalézt kdekoliv ve Švédsku. Bude velký na to, aby v něm šlo bydlet. „Musí být skutečná chata, ne jen model,“ říká Mikael Genberg.

Švédský výtvarník Mikael Genberg již tento týden postavil červený dům za pomoci vrtulníku na vršek 85 metrů vysoké kupole víceúčelové haly Ericsson Globe Arena ve Stockholmu. Kolemjdoucí si tak mohou představit, jak se bude domek na Měsíci vyjímat.

Podle agentury DPA se jedná o další z řady chytrých marketingových tahů na podporu „měsíčního“ projektu činorodého umělce, na jehož realizaci prý usilovně pracuje. Diváci si tak mohli udělat představu, jak krásně se Genbergův domeček bude na povrchu Měsíce vyjímat.

V rámci projektu hodlají švédští tvůrci vytvořit i věrnou kopii této měsíční chaloupky na Zemi. Tak si bude moci kdokoliv dům prohlédnout. K dispozici budou i snímky z Měsíce či pohled z okna tohoto měsíčního domku, tak aby si každý mohl udělat svoji vlastní představu o bydlení tam nahoře.

Mikael Genberg přišel s dalším nápadem, jak získat finanční prostředky na realizaci svého projektu. Rozhodl se prodat 366 přenocování v domku na Měsíci. Pokud majitel noclehu nebude schopen využít svého práva (přece jen není zase tak běžné létat na víkend na Měsíc), mohou tak učinit třeba jeho budoucí rodinní příslušníci, neboť dům tam bude pravděpodobně stát navždy, díky faktu, že na Měsíci není atmosféra.

Mikael Genberg je pravděpodobně červenými domky posedlý. Mezi jeho další projekty patří například i dům na stromě, hospůdka uprostřed jezera či malý hotel pod vodou.

zdroje: lidovky.cz, Four Corners, iDNES.cz, 29. května 2009

 

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,00   hodnoceno: 2 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.924.888 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.088 sec. • www.severskelisty.cz • 3.137.221.163
file v.20230419.185240 • web last uploaded 20231105.233934
2017:219 • 2018:123 • 2019:86 • 2020:43 • 2021:61 • 2022:30 • 2023:42 • 2024:13