znak SLSeverské listy

           

 

Cestovatelské Finsko na Tourfilmu 2016

Letošní 49. ročník festivalu Tourfilm, jehož pořadatelem je Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, opět oceňuje propagační spoty a dokumentární filmy, které přispívají k rozvoji mezinárodního cestovního ruchu.

Neméně zajímavý zajímavý je i doprovodný program – letos se ze všech stran představí Finsko.


Čtvrtek 6. října 2016


Finsko, foto Facebook Tourfilmu

Z FINSKÉHO PROGRAMU

11:00, Sál A – Nejkrásnější místa Finska, Michal Švec

12:00, Malý sál – Nejkrásnější místa Finska, Michal Švec

14:00, Foyer – Jak se natáčí ve Finsku, Lucie Radová, Viktor Tauš

15:00, Foyer – Cestování s Waltarim, Lucie Radová, Markéta Hejkalová, Michal Švec

Pátek 7. října 2016

FINSKÝ DEN A PŘEDÁVÁNÍ CEN TOURFILMU

DRUHÝ festivalový den bude pokračovat opět atraktivní dopolední nabídkou pro školy, ale také “FINSKÝM DNEM”, v rámci něhož se představí hlavní hvězda festivalu – populární finský herec Kari Väänänen. Chybět nebudou ani domácí cestovatelské celebrity – Ondřej Neff, herečka Ljuba Krbová, blogerka Lucie Radová, ale i úspěšný herec a vášnivý cestovatel Václav Jiráček. Závěr dne bude patřit slavnostnímu předávání cen TOURFILMU, který zpříjemní svým vystoupením finsko-česká písničkářka Lucie Niemelä a moderátor Václav Žmolík.

Z FINSKÉHO PROGRAMU


Mika Waltari, 1939
foto Wikimedia Commons

  8:00, Sál C – Cestování s Waltarim, L. Radová, M. Hejkalová, M. Švec

  8:30, Foyer – Finské pohádkové bytosti, Michal Švec a hosté

10:00, Foyer – Sámské legendy a mýty, Lucie Radová, Zdeněk Lyčka

13:00, Foyer – Finské krátké filmy, Michal Švec

14:30, Foyer – Finská magie, Lucie Radová, Michal Švec, Lucie Niemelä

17:00, Foyer – Talkshow, L. Radová, Kari Väänänen, Alžběta Štollová

17:00, Planetárium – Finské pohádkové bytosti, Michal Švec

Sobota 8. října 2016

BEST OF TOURFILM, CESTOVATELSKÝ DEN

POSLEDNÍ festivalový den nabídne celodenní program pro veřejnost a pro všechny cílové skupiny. Bude pokračovat v programech věnovaných Finsku, diváci se budou moci setkat i s dalšími atraktivními cestovatelskými osobnostmi v čele s legendárním rakouským horolezcem Kurtem Diembergerem, domácí hvězdou Danem Přibáněm nebo “toulající se“ Ivetou Toušlovou. Ve svých samostatných programech se objeví i další zajímavé osobnosti – letec Jiří Pruša,  režisér a cestovatel Peter Nikolaev,  slavný polárník Oldřich Bubák i úspěšná musherka Jana Henychová. Důležitou osobností posledního den bude Rudolf Švaříček, který bude moderovat většinu besed, ale nabídne i svůj vlastní komponovaný program ANTARKTIDA. O úplný závěr festivalu se opět postará zpěvačka Lucie Niemelä se samostatným koncertním vystoupením. V rámci programu nabídneme i dva exkluzivní bloky výběru nejlepších  filmů v rámci soutěží TourRegioFilmu i TourFilmu.

Z FINSKÉHO PROGRAMU

10:00, Foyer – Extrémní cestování, Lucie Radová, Michael Stanovský, Zdeněk Lyčka, Jana Henychová. Setkání s lidmi extrémního cestování. Šéfredaktor tohoto listu si bude povídat s lidmi, kteří severní krajinu procestovali na běžkách, kajaku, pěšky či se psím spřežení. Zajímavé jsou i pěší výpravy do Laponska, kam cesty nevedou, kde jsou jen skály, jezera, bažiny a divoké řeky.

10:00, Malý sál – Angry Birds ve filmu, Michal Švec

12:00, Malý sál – Leningradští kovbojové dobývají Ameriku, Alžběta Štollová, Kari Väänänen

12:00, Planetárium – Finské pohádkové bytosti, Michal Švec a hosté

13:00, Sál C – Legenda o Vánocích, Michal Švec, Alžběta Štollová, Kari Väänänen

13:00, Planetárium – Nejkrásnější místa Finska, Michal Švec, Lucie Niemelä

14:15, Sál C – Skutečně tu bydlí Santa Claus? Lucie Radová, Michal Švec, Lucie Niemelä

16:30, Sál C – Bhémský život, Alžběta Štollová, Kari Väänänen

20:00, Foyer – Finský sen Lucie Niemelä (koncert)

10:00-16:00 – Před Planetáriem – Finsko hrou, hry pro děti připravil Skandinávský dům


Výstava

SÁMSKÉ MÝTY A LEGENDY (Lounge hotelu Thermal 5. - 8. 10. 2016)

Mýty a pověsti byly odjakživa nedílnou součástí života Sámů usazených v drsném arktickém prostoru. Severští lovci a pastevci sobů si je navzájem vyprávěli během dlouhé polární noci, nebo když je na cestě zastihla nepohoda a byli nuceni zůstat delší dobu na jednom místě. O uchování mytologických příběhů, bajek, pověstí a písní pro moderní dobu se zasloužil zejména norský filolog a učitel sámštiny Just Knud Qvigstad (1853–1957). Sesbíral mnoho mýtů a pověstí z Laponska a vydal je v sámštině s paralelním překladem do norštiny. Religionistka Brita Pollanová v roce 1997 publikovala jazykově upravenou norskou verzi s názvem Sámové vypráví, která se stala odrazovým můstkem pro český překlad Violy Somogyi a Zdeňka Lyčky. Kniha zachovává formální členění příběhů podle tří úrovní skutečnosti, které jsou často zobrazovány na šamanských bubíncích: příběhy z cizího světa (boj, erotika, kontakt s ďáblem), příběhy z blízkého světa (rodina, sousedé, Čudové, šamani, zvířata, znamení smrti, střet starých a nových časů, stallové a trollové aj.) a příběhy o mrtvých (mrtvoly, štvanci). Výbor vydalo nakladatelství Argo v roce 2006 pod názvem O muži, který si koupil svědění, se stylizovanými ilustracemi Luboše Drtiny.


Osobnosti

KARI VÄÄNÄNEN (finský herec)

Populární finský herec, který se často objevuje ve filmech Aki Kaurismäkiho (hrál ve filmech MRAKY ODTÁHLY, LENINGRADŠTÍ KOVBOJOVÉ DOBÝVAJÍ AMERIKU, LENINGRADŠTÍ KOVBOJOVÉ POTKÁVAJÍ MOJŽÍŠE, BOHÉMSKÝ ŽIVOT). Kromě herectví se věnuje také režii divadelních her. Kari hrál též ve filmu STAR WRECK, což je finská parodie na Star Trek. Ve filmu Jima Jarmusche NOC NA ZEMI se objevil po boku Matti Pellonpääho a Sakari Kuosmanena. Hrál také v mnoha dalších zahraničních filmech. Získal prestižní ceny (Jussi Award pro nejlepšího herce v roce 1983 – film Jon a v roce 2005 za film Juoksuhaudantie, nejlepší herec ve vedlejší roli, Venla Awards v roce 2008 v kategorii drama).

JANA HENYCHOVÁ (musherka)

Několikanásobná mistryně České republiky a dvojnásobná mistryně Evropy v závodech psích spřežení (mushing). Jako první Češka se zúčastnila nejnáročnějšího Evropského závodu Finnmarksløpet se startem a cílem v norské Altě. Letos dokončila tento závod na 1000 km a stala se tak první cizinkou, která kdy tento norský závod zvládla. Finnmarksløpet je nejseverněji položeným závodem psích spřežení na světě. Svojí délkou a náročností se řadí mezi nejnáročnější závody tohoto charakteru na světe, jako jsou Iditarod a Yukon quest pořádané na americké Aljašce. Díky manželovi Rodneymu se malému rodinnému podniku v Horním Maxově rozšířila klientela o mezinárodní návštěvy. Přibyly smíšené rodiny, jejichž děti mluví plynně několika jazyky. Novinkou letošní zimy jsou tak třídenní pobyty s polárními psy a angličtinou pro děti. Vyjížďky, které manželé vyučují, lze provozovat prakticky celý rok. Od podzimu se tu jezdí se psy na kárách, ale lidé chápou ježdění se psy jako zimní sport, tedy v zimě je pro Janu a Rodneyho přirozený vrchol sezony.

ZDENĚK LYČKA (polárník, diplomat, spisovatel)

Zdeněk Lyčka (1958) vystudoval systémové inženýrství na VŠB v Ostravě a moderní filologii se specializací dánština-angličtina na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Před sametovou revolucí pracoval jako programátor, v roce 1990 nastoupil na Ministerstvo zahraničních věcí. V letech 1991–1996 působil na československém (českém) velvyslanectví v Kodani, v letech 1998–2002 byl ředitelem Českého centra ve Stockholmu a v letech 2008–2013 velvyslancem České republiky v Dánsku. Od srpna 2015 do června 2016 byl generálním ředitelem Českých center. Překládá severskou a angloamerickou literaturu a věnuje se autorskému psaní. Spolu s Violou Somogyi získal tvůrčí odměnu v rámci Ceny Josefa Jungmanna 1998 za překlad Grónských mýtů a pověstí Knuda Rasmussena. V českých, dánských, grónských, švédských a amerických médiích publikoval desítky článků a statí se severskou, kulturní a krajanskou tematikou. V létě jezdí na mořském kajaku a v zimě na běžkách. Čtrnáctkrát absolvoval Vasův běh ve Švédsku a v roce 2010 Arctic Circle Race v Grónsku. V roce 2011 přešel na lyžích grónský ledovec. V roce 2014 dojel na kajaku z Prahy do Severního moře a v letech 2015–16 splul na dvě etapy na kajaku Dunaj od pramene v Donaueschingenu v Černém lese až do delty na ukrajinském pobřeží Černého moře (celkem přes 2800 km).

MICHAL ŠVEC  (překladatel, propagátor a předseda SKANDINÁVSKÉHO DOMU)

Magistr v oborech finština a klasická archeologie, v roce 2006 a 2010 byl na studijních pobytech ve Finsku (Helsinkách a Korpilahti). Působí jako překladatel a tlumočník z/do finštiny. Od roku 2008 je lektorem finštiny ve Skandinávské jazykové škole. Od roku 2006 pracuje ve Skandinávském domě a je jeho předsedou. Skandinávský dům z. s., je českou neziskovou organizací, která plní roli institutu zaměřeného na prezentaci kultury zemí evropského severu. Pořádá literární akce, filmová promítání, odborné a populární přednášky, výstavy, koncerty a další vzdělávací a osvětové aktivity. Také má na starosti provoz informačních webových stránek, stránek na sociálních sítích a Knihovny Skandinávského domu se specializovaným fondem severských literatur. Skandinávský dům z. s.  je samostatná a nezávislá organizace. V naplňování cílů své činnosti úzce spolupracuje s velvyslanectvími severských zemí v Praze a celou řadou českých i zahraničních, především kulturních institucí.

MARKÉTA HEJKALOVÁ (spisovatelka, nakladatelka, překladatelka z finštiny, ředitelka knižního veletrhu Havlíčkův Brod)

Narodila se v Praze, od roku 1962 až do maturity v roce 1979 žila v Brně. Vystudovala finštinu a ruštinu na Filozofické fakultě univerzity Karlovy, pracovala jako nakladatelská redaktorka. V roce 1991 založila v Havlíčkově Brodě Podzimní knižní veletrh, který od té doby každoročně pořádá, v roce 1994 spolu s manželem Martinem Hejkalem založili nakladatelství Hejkal. V letech 1996–1999 pracovala jako konzulka a kulturní atašé na českém velvyslanectví v Helsinkách. Od roku 2006 je místopředsedkyní Českého centra PEN klubu a od roku 2009 je členkou mezinárodního výboru světového PEN klubu. Vede překladatelský seminář finské literatury na Masarykově univerzitě v Brně. Debutovala v roce 1988 novelou Mimo mysu, uveřejněnou ve sborníku Zelená sedma nakladatelství Mladá fronta. V devadesátých letech napsala (ještě pod dívčím jménem Markéta Pražáková) knihu pro děti Šli myšáci do světa a přeložila několik knih z finštiny. Od roku 2002 píše romány, v nichž se ženské příběhy často odehrávají v cizích zemích. Napsala také několik knih faktu a přeložila mnoho knih finské literatury, zejména díla Miky Waltariho a Arta Paasilinny. Její knihy byly přeloženy do angličtiny, němčiny, ruštiny, bulharštiny a albánštiny.

LUCIE RADOVÁ (cestovatelka, blogerka…)

Od přírody nezdravě zvědavý tvor, což v ní již od útlého dětství bylo podporováno rodiči. Vystudovala Provozně ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze. Žila, studovala a pracovala v Anglii, Francii, Německu, USA a Španělsku. Procestovala Střední Ameriku, sama absolvovala čtyřměsíční cestu kolem světa. “Na cestu kolem světa jsem první měsíc vyrazila s přítelem a zbytek měl dopadnout tak, že se na jednotlivých místech potkám se svými dalšími přáteli. Jenže znáte to, sliby u piva. Tak jsem cestovala úplně sama, a to bylo vůbec to nejlepší, co mě mohlo potkat. Lidsky mě to změnilo a velmi zklidnilo. Cestovala jsem 4 měsíce. V Africe třeba na Madagaskaru, to bylo skvělé. Japonsko, Vietnam, Kambodža, Indonésie, celá Střední Amerika, Mexiko, Guatemala, Nicaragua, Kostarika, Panama, potom třeba Chile, Argentina, Velikonoční ostrov, Réunion nebo Špicberky.“  Pak pracovala jako redaktorka zpravodajství TV Prima. V současné době připravuje a moderuje cestovatelský pořad Travel Journal na HD+. Pro magazín Koktejl píše cestopisy a horlivě přidává příspěvky o cestování na svůj blog www.luckycesta.cz.

LUCIE NIEMELÄ

Děvče z hornického regionu se prosadilo ve Finsku. Lucie Niemelä pochází z Orlové, tam začala v jedenácti letech hrát na klavír, zpívat a skládat písničky. V patnácti letech poprvé slyšela finštinu a zamilovala se do ní. O rok později už jela do Finska na jazykový kurz. Později se tam přestěhovala a provdala se za finského hudebníka. Písničky z mládí dlouho ležely v šuplíku, ale nakonec je vytáhla. „Vystudovala jsem v Helsinkách univerzitu, pak jsem pracovala v kanceláři. To mě odrovnalo. Pochopila jsem, že mé srdce patří hudbě,“ vzpomíná na dobu, kdy byla hudba jen její koníček. Vydala CD ve Finsku i v Německu a chystá se dát o sobě vědět i v Česku. LUCIE vystoupí na festivalu dvakrát – jednou v rámci slavnostního předávání cen TOURFILMU a pak na závěr ve speciálním koncertu spojeném s projekcí nejkrásnějších míst FINSKA.


Tourfilm

Festival Tourfilm je nejstarším mezinárodním filmovým festivalem s turistickou tematikou na světě. Koná se od roku 1967 a jeho posláním je uvést a ocenit dokumentární a propagační filmy a spoty, které svou obsahovou náplní a uměleckou úrovní přispívají k rozvoji domácího i zahraničního cestovního ruchu.

Festival je jedním ze 17 členů Mezinárodního výboru turistických filmových festivalů (Comité International des Festivals du Film Touristique, CIFFT), který sdružuje a pomáhá rozvíjet nejprestižnější mezinárodní festivaly zaměřené na audiovizuální díla v odvětví cestovního ruchu.

TourRegionFilm

Festival TourRegionFilm je národní sekcí festivalu, která je součástí Tourfilmu od roku 2003. TourRegionFilm každoročně oceňuje české propagační filmy, spoty, televizní a online programy, webové stránky a mobilní aplikace zaměřené na propagaci turistického potenciálu regionů České republiky.

Michael Stanovský, zdroj: tour-film.cz

v Severských listech publikováno
poslední aktualizace 2. října 2016

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.927.572 • onln: 4 • robot ostatni • php: 0.089 sec. • www.severskelisty.cz • 3.129.19.251
file v.20230419.185242 • web last uploaded 20231105.233934
2017:370 • 2018:246 • 2019:276 • 2020:126 • 2021:153 • 2022:85 • 2023:47 • 2024:14