znak SLSeverské listy

           

 

Komenský, Finsko a Sokrates


Finská skupina u orloje

Na pražském hradě

Přijetí u starosty v Plané

Dílna č. 1 – šátky

Kraslice

Pletení pomlázky

Určitě i velmi vzdělaný člověk by těžko hledal souvislost mezi významným pedagogem, skandinávským státem a antickým filozofem. V ZŠ Na Valech v Plané to brzy může vědět i každé malé dítě. V tomto školním roce zde totiž dosáhli významného úspěchu. Jako jediné ZŠ ze západních Čech se nám podařilo uspět v grantovém vzdělávacím programu EU Socrates. Jazykové projekty tohoto projektu trvají rok a jejich náplní je kromě jiného podporovat málo rozšířené jazyky. A právě v této sekci jsme dosáhli onoho skvělého úspěchu.

Každý rok počátkem března odevzdávají školy různých typů své žádosti o grant spolu s projektem spolupráce. O tom, kdo bude úspěšný, pak rozhoduje odborná komise. Z jazykových projektů, plánovaných na letošní školní rok, se do užšího finále dostalo 37 škol z celé republiky. Národní agentura doporučila ke schválení 24 projektů. Ve vybrané společnosti převážně prestižních škol se ocitly pouze 2 základní školy – ZŠ Vlašim a ZŠ Na Valech v Plané. Jen pro zajímavost – kromě naší školy neuspěl již nikdo ze západních Čech.

Naší partnerskou školou je Kätolahden koulu v městě Kajaani ve Finsku. Je to město 650 km na sever od Helsinek, má 37 tisíc obyvatel. Škola má asi 600 žáků a 60 učitelů. Smyslem našeho projektu není samozřejmě naučit se finsky, ale seznámit se s kulturou tohoto národa, s jeho historií, která má mnohé podobné s námi. A také poznání, že nemají pravdu škarohlídi, kteří se vstupem země do EU předpovídají zánik svébytnosti české kultury a jazyka.

Naši žáci pracují na projektu, který je zaměřen jazykově a umělecky. Protože v Kajaani žil doktor Elias Lönnrot, autor finského národního eposu Kalevala, vybrali jsme proto některé úryvky (tzv. runy) z tohoto díla a naši žáci je ilustrují. Ti mladší pak pracují s dětskou, takzvanou Psí Kalevalou, jejíž část nám laskavě přeložil pan Václav Chvátal z tachovského muzea. V hodinách společenskovědního semináře pak vzniká česko-finský slovníček.

17. března k nám zavítala na čtrnáct dní skupina 16 finských dívek s pedagogickým doprovodem Marjou Korhonen a Jaanou Toivanen. První tři dny patřily, jak také jinak, Praze. Protože jsem byl od počátku jejich průvodcem, jedním z prvních známých finských slov se pro mě stalo IHANA, což jsem slýchal v Praze od rána do noci milionkrát. Naštěstí i počasí se začalo umoudřovat a tak se naše hlavní město mohlo předvádět v celé své pýše a kráse. A že jsme toho stačili hodně Jenom obě učitelky litovaly, že nemohou využít bohaté nabídky výstav, koncertů, divadel atd. Hned také plánovaly, jak se co nejdříve do Prahy vrátí a vše dohoní.

V Plané potom začal velmi bohatý pracovní i poznávací program.Oficiální přijetí na radnici bylo velmi milé a lidské, všichni dostali květiny a pamětní listy, jinak velmi zaneprázdněný pan starosta si na nás udělal dost času, pobesedoval se skupinou a k úžasu i nás, místních, nám na sebe prozradil, že kdysi ve Finsku pobýval na dlouhodobé stáži. Na radnici také byla zahájena výstava výtvarných prací žáků naší školy. Ilustrace k chystanému dvojjazyčnému vydání úryvků z Kalevaly i Psí Kalevaly, finské národní symboly, to vše by určitě neudělalo ostudu ani v galeriích. Učitelky výtvarné výchovy Naďa Bulantová a Ivana Netrvalová mohou být se svou prací rozhodně velice spokojené a naše škola zase může být hrdá na výsledky jejich práce.

Po obědě už naše přátele očekával učitelský sbor s částí žáků školy. Zatímco se děti seznamovaly v jedné třídě, učitelé se dozvěděli spoustu zajímavostí především o finském školství. Veliký kus práce tady odvedl Václav Chvátal, který řadu hodin úvodní míting tlumočil.

Ve středu ráno vyrážíme do Chebu. Františkovy Lázně, přírodní rezervace Soos, návštěva hrnčířské dílny pana Wernera v Novém Drahově, hrad Seeberg a nakonec město Cheb. Tenhle výlet odstartoval bohatý program, který jsme připravili pro naše finské hosty. Ve čtvrtek potom Karlovy Vary a relikviář sv. Maura, opět samé IHANA!

V pátek nás čekala spousta práce na společné umělecké dílně. Mezinárodní skupina žáků si vyzkoušela pod vedením Ivany Netrvalové malování na hedvábí a výrobu hliněných ozdob. Odpoledne přišly na řadu sportovní soutěže a florbal.

V sobotu odpočinkové vycházky Planou a okolím, víkend ukončila nedělní diskotéka ve škole.

Pondělí – Plzeň a její památky, v úterý celodenní výjezd do bazénu v německém Weidenu. Ve středu hrad Karlštejn a ve čtvrtek další výtvarná dílna, tentokrát na téma České Velikonoce. Neúnavná kolegyně Netrvalová se svými pomocníky učila finské přátele plést pomlázky, různé techniky barvení vajíček a zdobení perníčků.

V pátek už zbývají poslední nákupy, balení a loučení. Naše nové kamarádky odjíždějí domů. Dva týdny utekly neuvěřitelně rychle a my se budeme těšit, že stejně rychle uplyne čas do 26. dubna, kdy se naše skupina vydá na oplátku do Finska.

Všech akcí se kromě pedagogů zúčastňovali i naši žáci a tak si člověk za těch 14 dní zvykl na to, že okolo sebe slyší rozhovory s česko-finsko-německo-anglickými slovíčky, ba i ruština přišla na řadu. Pro jazykáře pak bylo satisfakcí, když hůře prospívající žáci litovali, že se lépe neučili cizí jazyky a našli tak do budoucna motivaci.

Naše skupina v Helsinkách kromě jiného navštíví utkání našich hokejistů se Slovinskem v rámci Mistrovství světa. V Kajaani pak budeme dotvářet společný slovník na CD, naši žáci budou namlouvat českou část. Jako třešnička na dortu pak bude výlet za polární kruh, do míst, kde žije Santa Klaus a kde se prohánějí stáda sobů.

Po dvou týdnech práce a cestování nás pak doma čeká to nejtěžší – předložit Národní agentuře výsledky práce za celý rok a obhájit tak náš projekt.

text a foto Jaroslav Spurný, ZŠ Na Valech, Planá, 1. dubna 2003

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,75   hodnoceno: 16 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.925.279 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.101 sec. • www.severskelisty.cz • 3.139.81.58
file v.20230419.185241 • web last uploaded 20231105.233934
2017:178 • 2018:138 • 2019:110 • 2020:66 • 2021:74 • 2022:41 • 2023:36 • 2024:14