Toplist Na vrcholu
znak SLSeverské listy

           

 

Člověk nevidí rozdíl mezi samcem a samicí sýkory modřinky

Sýkora modřinka (Parus coeruleus) oživila spektrum finské avifauny teprve před několika desetiletími. Tento původní druh středoevropských listnatých lesů se již rozšířil do celého Finska. Místy je dokonce hojnější než sýkora koňadra (Parus major).

Ale jak se u modřinek pozná, kdo je samec a kdo samice? Rozpoznat šedou samici hýla obecného (Pyrrhula pyrrhula) od pestře zbarveného samce je snadné. Černý pruh na hrudi samce sýkory koňadry je zase mnohem širší a více prodloužený dolů než u samice a také žlutá barva hrudi bývá u samce zářivější. Ale pohlaví sýkory modřinky většinou pozorovatel určit nemůže.

Samotným sýkorám však rozpoznání pohlaví nedělá žádné potíže. Jejich viditelné světelné spektrum totiž zahrnuje i ultrafialové záření, které člověk nevidí.

Podle posledních výzkumů je zřetelný rozdíl ve schopnosti odrazu ultrafialových paprsků některými částmi opeření samců a samic sýkory modřinky, ale nejvýraznější je tento rozdíl u pírek na temeni hlavy. Čepička samce mohutně odráží ultrafialové světlo, což se ptačímu oku jeví jako purpurová záře, zatímco čepička samice je spíše modrá.

Samec modřinky je tím oblíbenější mezi samicemi, čím výrazněji jeho čepička září. Mohutná sytá barva totiž svědčí o dobré kondici jedince. Tím také supersamci mají více potomků než slabší jedinci. Navíc samice sýkory modřinky nejsou příliš věrné pánovi svého hnízda, což opět dává větší příležitost energičtějším samcům. (To má za následek vylepšování genetické základny populace – pozn. překl.).

Přibližně v každém třetím hnízdě se vyskytují mláďata, která se vylíhla z vajec oplodněných jiným samcem než tím, který mláďata krmí.

Literatura:
[1]  Vuokko, S.: Ihminen ei näe sinitiaiskoiraan ja naaraan eroa. In: Helsingin Sanomat 7/2000, s. D8. Helsinki 2000.

Seppo Vuokko je botanik, bývalý šéfredaktor časopisu Suomen Luonto, dnes spisovatel na volné noze.

Suomen Luonto (Finská příroda) je časopisem Finského svazu ochrany přírody. Vychází dvanáctkrát ročně.

Seppo Vuokko, z finštiny přeložil: Václav Chvátal, 15. července 2000

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,40   hodnoceno: 5 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah a ručí za uváděné informace. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na info@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • stanovsky@severskelisty.cz, tel: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2020 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2020. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.526.704 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.509 sec. • www.severskelisty.cz • 100.26.179.196
file v.20190115.000444 • web last uploaded 20200113.044503
2017:262 • 2018:188 • 2019:209 • 2020:8