Koncem dubna zveřejnila skupina švédských expertů zprávu o možném výskytu karcinogenní a mutagenní látky v některých potravinových výrobcích. Tato zpráva potvrzuje lidové rčení co je oblíbené, není zdravé.
Jedná se o to, že švédští odborníci ze Státní univerzity ve Stockholmu a Státní ústav pro kontrolu potravin (SLV) ve spolupráci s laboratořemi AnalyCen AB v Lidköpingu v zjistili, že z určitých látek obsažených v běžných potravinách jako jsou brambory, obilí, kukuřice nebo rýže, při jejich tepelné úpravě pečením, smažením či fritováním vzniká chemická sloučenina akrylamid, která způsobuje rakovinu. V samotném SLV bylo analyzováno 100 vzorků potravin což zahrnovalo chléb, těstoviny, rýži, ryby, párky, hovězí a vepřové maso, sušenky, pečivo, obilní vločky, pivo i hotová jídla, jako je pizza a výrobky na bázi brambor, kukuřice a mouky. Nejvíce akrylamidu obsahují smažené bramborové lupínky a hranolky.
I pro mnohaleté odborníky na problematiku kontaminace a zdravotních rizik potravin jsou zveřejněné výsledky šokující. Akrylamid nebyl ve středu jejich zájmu. Akrylamid a polyakrylamid se používá při výrobu plastických hmot. Dosud se o něm mluvilo jako o tzv. nervovém jedu. Byly známy i jeho pravděpodobné rakovinotvorné účinky a až dosud se za hlavní zdroj jeho průniku do lidského organismu se považovaly vzduch a voda.
Akrylamid je ve vodě rozpustná látka, která se rychle v těle vstřebává. Podobně rychle se vylučuje močí. Nicméně stačí v buňkách poškodit DNA, které vedou ke genetickým poruchám a po delším působení se u pokusných zvířat objevily zhoubné nádory. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) akrylamid zařadila do skupiny 2a a označila jako pro člověka pravděpodobně karcinogenní.
Zveřejněná švédská zpráva vyvolala překvapení až šok nejen mezi odborníky, ale ovlivnila i provoz na internetu, internetové servery příslušných vědeckých institucí byly zahlceny tisíci dotazů a staly se prakticky nedostupné. A nejen to, akcie společností, jejichž výsledky byly v testech použity se propadly (v některých případech o více než 10 %) na dlouhodobé minimum.
Studii obdržela i Evropská komise, která ji zhodnotí a budeme k ní přihlížet, při tvorbě potravinové legislativy
Neblahé účinky akrylátů a akrylamidu na lidský organismus jsou známy i u nás a je proto na indexu jako škodlivá látka šířící se vzduchem a vodou. Podle našich předpisů pro ochranu zdraví je považován za mutagenní a karcinogenní látku (vyhl. č. 261/1997 Sb.) a zvlášť je sledována jako nežádoucí kontaminant pitné vody s limitem 0, 1 mikrogramu/litr (vyhl. č. 376/2000 Sb.), stejným jako uvádí předpisy EU.
Podle ve Švédsku zveřejněných údajů obsahuje jeden smažený lupínek-chips o hmotnosti asi 0, 5 gramu či smažený bramborový hranolek-pomfrit o hmotnosti asi 2 gramy, tolik této látky, kolik je ve Švédsku maximum přípustné pro litr pitné vody. Jinak řečeno, v některých testovaných potravinách překračovalo množství akrylamidu až o 2000 %dávku považovanou za přípustnou pro pitnou vodu. Může to vysvětlit některé případy rakoviny vyvolané jídlem, řekl Leif Busk, ředitel Státního ústavu pro potraviny v Uppsale. Podle odhadu odborníků umírá jen ve Švédsku ročně asi 700 lidí a tyto případy jsou spojovány právě s konzumaci akrylamidu.
Současný výzkum ukazuje, že existují jednoduchá opatření, které mohou snížit příjem akrylamidu. Jedním ze zdrojů této nebezpečné látky je kouření cigaret, omezení kouření vede ke snížení příjmu akrylamidu.
S alarmujícími závěry svých švédských kolegů souhlasí i experti ústavu pro potraviny v Norsku, ale shodně se domnívají, že situace není taková, aby bylo nutno stahovat dotčené výrobky z prodeje.
Pro snížení rizika z příjmu potravin kontaminovaných akrylamidem radí severští potravinářští experti, jezte méně lupínků, pomfritů, keksů a rozpékaného chleba a pečiva, více zeleniny, více vařených potravin (vařením akrylamin nevzniká), při pečení se zdržte dlouhodobého pečení při vysokých teplotách
bramborové lupínky |
980 mg/kg |
pomfrity |
410 mg/kg |
popcorn |
400 mg/kg |
sušenky |
280 mg/kg |
rozpečený chléb |
160 mg/kg |
Zdraví neohrožující denní dávka: 16 mikrogramů na kilogram hmotnosti.
Pavel Dobrovský, 25. dubna 2002
v Severských listech publikováno
Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:
Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.
Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.
Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.
Upozornění:
• Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.
• Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.
Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.
SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168
PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773
Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552
Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01 Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168
Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.
ISSN 1804-8552