znak SLSeverské listy

           

 

Dvě země – Dva domovy – Dvě inspirace


Milan Vobruba, foto archiv




z díla Milana Vobruby

V Muzeu města Ústí nad Labem proběhne od 18. července do 16. září 2012 bilanční výstava česko-švédského výtvarníka Milana Vobruby, nesoucí název "Dvě země – Dva domovy – Dvě inspirace".

Milan Vobruba

Akademický sochař Milan Vobruba pochází z Třemošnice, vystudoval pražskou VŠUP a poté pracoval jako designér ve sklárně Lenora na jihu Čech. Jeho skleněná díla nechyběla na světových výstavách EXPO 58 v Bruselu a EXPO 67 v Montrealu. V roce 1968 emigroval z Československa do Švédska, kde se rychle prosadil. Jako návrhář sklárny Reimyre Glasbruk vyvinul unikátní moderní hutní zušlechťovací techniku rozvíjející estetický odkaz antického skla. Trvalo však tři desetiletí, než technika nazvaná ALEPPO doznala své konečné podoby. Receptury nebyly zveřejněny a jsou dodnes rodinným tajemstvím.

V roce 1978 si Vobruba založil vlastní sklárnu ve švédském Gusumu ve Valdemarsvikské komuně, kterou provozuje dosud. Stěžejním programem sklárny je od počátků využití ALEPPO techniky nejen ve spojení s designem užitkového a dekorativního skla, ale i její využití ve volné umělecké tvorbě. Dvakrát byl oceněn rámci prestižní akce umělec roku (1981, 1982). V roce 1987 založil své druhé sklářské studio spojené s galerií v severoněmeckém městě Munsteru, kde získal obdivnou přezdívku „Český Viking“.

Výrazná jinakost Vobrubovy sklářské tvorby ve srovnání s výtvarnými kolegy z rodné země tkví zejména ve zcela odlišném výtvarném přístupu vycházejícím z nového prostředí a jiných technologických možností. Jeho sklářské dílo s vyzrálým ustáleným autorským rukopisem, je již dlouhá léta ve světovém sklářském kontextu snadno rozpoznatelné, ať již se jedná o fantazijní krajiny barev nebo hravé naivistické figurální a ornamentální kresby blízké folklornímu umění a umění exotických národů, jež se projevují zejména ve virtuózně zvládnuté malbě na skle.

Jen sklo však Milanovi Vobrubovi k vyjádření všech výtvarných fantazií nestačí. Je v tomto ohledu renesančním typem umělce, kterého dokáže materiál upoutat, ale nikoliv spoutat. Vedle realizací ve skle proto vytváří obrazy s figurálními nebo snovými přírodními kompozicemi zachycujícími podstatu dané chvíle. Vzniká množství kreseb, akvarelů a olejů, tvůrčím objemem naprosto srovnatelných s jeho sklářskou tvorbou.

Kosmopolita Milan Vobruba, jež ve své tvorbě reprezentuje tři země Švédsko, Německo a Čechy, představil od roku 1967 své práce na desítkách samostatných výstav v Evropě, Japonsku, USA, a je jimi zastoupen v řadě uměleckých kolekcí evropských galerií, muzeí a soukromých sbírek.

zdroj: TZ, Dagmar Havlíčková, kurátorka výstavy
6. prosince 2011

Milan Vobruba – Český Viking

Akademický sochař, malíř a sklářský výtvarník Milan Vobruba si nejdříve prošel vyhozením z gymnázia komunistickým režimem, poté nastoupil jako dělník do sklářského provozu, na novoborském sklářském učilišti se vyučil malířem skla a teprve poté ho studoval na sklářských uměleckoprůmyslových školách v Novém Boru a Železném Brodě, kde byl jeho profesorem Stanislav Libenský, a poté na Univerzitě Karlově.

Je absolventem pražské VŠ uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru profesora Karla Štipla a doc. Václava Plátka. Po studiích působil v letech 1962-67 jako návrhář a technolog ve sklárně Lenora, v letech 1967-68 se věnoval tvorbě plastik jako samostatný výtvarník.

V roce 1968 emigroval do Švédska, kde žije dodnes. I zde pracoval jako návrhář sklářského designu v několika sklárnách, nejprve ve sklárně Rejmyre. Od roku 1970 je členem švédského výtvarného svazu. V roce 1977 obdržel kulturní cenu od Valdermarsviks komun. V roce 1978 získal stipendium od Švédské státní rady ve Stockholmu a v Gusumu otevřel sklářskou huť s vlastním uměleckým studiem. Jeho současný umělecký program je zaměřený hutnickou tvorbu skleněných plastik, ale stále se věnuje i rozvíjení polohy designu. Pro dekorování povrchu hutního skla vyvinul, vzešlou z letitého experimentování, vlastní techniku aleppo. Milan Vobruba již přes 65 samostatných výstav, převážně ve skandinávských zemích a v Německu, účastnil se řady výstav ateliérového skla po celém světě. V roce 1982 získal titul Östergotlandský umělec roku (Östergötlands Arskonstnär). Od roku 1987 pracuje Milan Vobruba také v německém Münsteru (žil zde přes 17 let a říkají mu zde Český Viking), kde založil další sklářské studio. Od roku 1994 je iniciátorem a výtvarným vedoucím mezinárodní výstavy „Glasplastik und Garten“, která se koná každý druhý rok v severoněmeckém Münsteru. Mimo sklářskou tvorbu se Vobruba věnuje i malířské tvorbě.

Vobrubovy plastiky, které jsou provedené v různých materiálech, ve skle nebo kovu, zdobí mnohá města v ČR, Německu (pětimetrová skleněná plastika „Vintersaga“ pro energetické závody v Münsteru a osmnáct metrů dlouhá a tři metry vysoká skleněná stěna ve Sparbank ve Schneverdingenu), Kuvajtu, Libyi, Saudské Arábii, Švédsku (socha „Kaleidoskop“ před budovou Švédské televize ve Stockholmu) a Spojených státech. Vobrubovy samostatné i skupinové výstavy viděli diváci ve Skandinávii i v Evropě, v Kanadě i USA. Mnoho výtvarných děl vytvořil pro významné osobnosti jako D. Néhrú, král Faisal, R. Reagan, V. Havel, L. Bernadotte. Samostatné i skupinové výstavy prací Milana Vobruby viděli diváci ve Skandinávii i v Evropě, Kanadě i Spojených státech. Je členem švédských uměleckých organizací KRO a KIF, německé umělecké organizace v Hannoveru a je zařazen do projektu LEONARDO Evropské unie. Jeho díla jsou zastoupena v uměleckých sbírkách mnoha evropských muzeí a galerií.

Pavel Dobrovský, zdroj staralenora.cz, říjen 2007

v Severských listech publikováno
poslední aktualizace 27. června 2012

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,33   hodnoceno: 3 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.925.061 • onln: 4 • robot ostatni • php: 0.073 sec. • www.severskelisty.cz • 3.135.190.101
file v.20230419.185240 • web last uploaded 20231105.233934
2017:219 • 2018:124 • 2019:102 • 2020:54 • 2021:57 • 2022:102 • 2023:32 • 2024:9