Toplist Na vrcholu
znak SLSeverské listy

           

 

Lokální kuchyně kuchaře Gíslasona


Karl Gunnar Gislason
šéfkuchař restaurace Dill v Reykjavíku
foto freisting.is

Lokální kuchyně je prý nejlepší, říká kuchař Gunnar Karl Gíslason z Reykjavíku, majitel restaurace Dill v Reykjavíku. A používá jako suroviny jen produkty své země.

„Nepotřebuješ překročit řeku, abys nalezl to, co ti leží u nohou,“ takové je heslo islandského kuchaře Gunnara Karla Gíslasona, který se rozhodl, že bude používat pouze produkty své země, aby znovu objevil kouzlo svých kořenů, píše agentura AFP. „Když sis však zvolil tuto cestu, musíš objevovat nové ingredience. Pro dezerty tudíž používáme tuříny a děláme z nich velice chutné pokrmy, ačkoli je lidé běžně dávají prasatům,“ žertuje s úsměvem Gíslason na salonu ekologického a gastronomického hnutí Slow Food, který se nedávno konal v severoitalském Turínu. Desítky gurmetů tak měly příležitost ochutnat tuřín v koláči, na špagetách i v kompotu, doplněný islandským čerstvým sýrem skyr a koprovým octem.

Gíslason, jenž je spolu s dalšími skandinávskými šéfkuchaři signatářem manifestu nové severské kuchyně, se již několik let soustřeďuje na severské produkty a v jeho receptech nemají místo tučná husí játra ani olivový olej. Avšak finanční krize, která zasáhla Island a vedla ke zvýšení cen dováženého zboží, jej přiměla k tomu, že ve své gastronomické restauraci Dill v Reykjavíku nepoužívá jiné produkty než islandské. Jídelní lístek obměňuje každý týden. „Nabízíme tradiční jídla, která lidé připravovali před sto lety. Baví mě to tím spíše, že vždy objevím něco, co mě překvapí,“ prohlašuje Gíslason. Návrat k domácím produktům je výraznou tendencí dnešní doby i v souvislosti s ochranou životního prostředí. Podle španělského mistra kuchaře Oriola Roviry není nic přirozenějšího. Jeho čtyři bratři jsou zemědělci, a tak jejich produkty sbírá přímo na rodinné farmě. Rovira vede restaurant Els Casals v Sagasu nedaleko Barcelony vyznamenaný michelinskou hvězdičkou, kde používá téměř výhradně ovoce, zeleninu i maso z rodinné farmy rozkládající se u restaurantu.

„Naši kuchyň bych definoval jako 'okénkovou'. Když se totiž podíváme z okna, vidíme, co můžeme hostům připravit,“ vysvětluje tento stoupenec jednoduchosti v přípravě pokrmů. Na turínském salonu připravil králíka s rýží a podzimními houbami, kterého všichni velmi ocenili. „Je třeba jíst místní produkty, protože dnes je všechno standardizováno, všude vidím stejné věci,“ soudí gurmet Sergio Morello. „Na posledních tendencích gastronomie mě zajímá nejvíce to, že lidé chtějí chránit Zemi. Já jsem venkovan, chci, aby zůstalo zachováno to, co jsem v mládí poznal,“ říká Michel Bras, slavný šéf restaurace Laguiole v Aveyronu na jihovýchodě Francie. „Myslím, že finanční krize přiměla lidi vrátit se k dobrému selskému rozumu,“ dodává. Oriol Rovira však připomíná, že není možné omezovat se pouze na domácí a místní suroviny. „Kdybych chtěl výhradně zpracovávat produkty svého kraje, nesměl bych mít na jídelníčku ryby,“ směje se Michel Bras.

Svět viděný internetem, ČRo 6, 14. listopadu 2010

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah a ručí za uváděné informace. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na info@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • stanovsky@severskelisty.cz, tel: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2019 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • info@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2019. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.507.641 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.529 sec. • www.severskelisty.cz • 3.234.214.113
file v.20190115.000508 • web last uploaded 20190901.041847
2017:261 • 2018:136 • 2019:92