znak SLSeverské listy

           

 

Policie vypátrala slavné Munchovy obrazy


Munchův obraz Křik (Skrik)

policejní inspektor Iver Stensrud a advokát Morten Ervik
na tiskové konferenci, foto: Roar Moltubakk

Norské policii se podařil husarský kousek: po dvou letech objevila ukradené světoznámé obrazy Křik (norsky Skrik) a Madona od slavného expresionistického malíře Edvarda Muncha.

„Dnešek je šťastným dnem pro naši policii, vlastníky děl, ale i pro veřejnost, která bude moci obrazy brzy opět obdivovat,“ citovala agentura AFP šéfa tamních policejních vyšetřovatelů Ivera Stensruda. Podle policejních specialistů jsou obě Munchova mistrovská díla dokonce v lepším stavu, než se doufalo.

Obrazy ukradli 22. srpna 2004 z Munchova muzea v norském hlavním městě Oslu dva ozbrojení a maskovaní lupiči. Jejich akce tehdy vzbudila velký rozruch, protože se odehrála za přítomnosti řady návštěvníků, kterým lupiči dokonce vyhrožovali zbraní.

Jen cena obrazu Křik je přitom odhadována na 450 milionů norských korun (asi 1,7 miliardy Kč), ačkoli jde pouze o jednu z verzí tohoto slavného obrazu, které autor vytvořil. Obecně se uvádělo, že hodnota obou obrazů je nevyčíslitelná.

Norská policie novinářům neprozradila, kde přesně tyto kousky nevyčíslitelné ceny objevila. Byly však údajně „ve velmi dobrém stavu“. „A jsme na 100 procent přesvědčeni, že jsou to originály,“ uvedl v září na tiskové konferenci v Oslu šéf vyšetřovatelů Iver Stensrud.

Za podíl na loupeži bylo letos v květnu odsouzeno pět lidí, jejich komplicové a hlavní plánovači akce však nadále unikají spravedlnosti. Lupiči před dvěma lety vtrhli do galerie Edvarda Muncha v kuklách a ozbrojeni pistolemi. Přímo před očima šokovaných návštěvníků strhli ze stěny dva nejslavnější Munchovy obrazy. V galerii tehdy vypukla obrovská panika, někteří z návštěvníků se totiž domnívali, že se stali obětí teroristického útoku. S díly lupiči venku nastoupili do auta a odjeli. O něco později byly nedaleko galerie objeveny rámy obou obrazů.

Koncem září byly obrazy na několik dní v Muchově muzeu vystaveny, bohužel však potřebují drobné restaurátorské práce.

Během doby, kdy kriminalisté pátrali po ukradených obrazech, mohli po obrazech pátrat amatérští detektivové nové deskové hře, která se jmenuje Skrik Mysteriet (Záhada Křiku).

Hru začalo v roce 2005 prodávat samotné Munchovo muzeum.První série hry, která vyšla v nákladu 5000 kusů, byla k dostání v muzejním obchůdku se suvenýry. Měla vynést až 1,7 milionu norských korun (zhruba 6,4 milionu českých korun).

V uměleckých kruzích vyvolala „komercializace“ loupeže Munchových obrazů kritiku. Odpůrci hře vyčítají, že zlehčuje vážnou věc. S vydáním hry se podle nich mělo počkat do doby, než bude Křik znovu na světě.

Výrobce však považuje svou hru za zcela nevinnou. Záhada Křiku je podle něj určena dětem od šesti let a má pedagogickou hodnotu. Jednotliví hráči na sebe berou buď role detektivů, nebo lupičů. Kromě Křiku je ve hře ještě dalších 36 kartiček s nejrůznějšími obrazy, což prý hráčům zábavnou cestou zprostředkovává poznání různorodosti umělecké tvorby.

ms, 26. září 2006
podle čtk, tpa, tes, Lidové noviny

Lupiči poškodili Munchovy obrazy

Křik, slavný obraz norského expresionisty Edvarda Muncha, je zřejmě nenapravitelně poškozen. K tomuto závěru došla skupina restaurátorů Munchova muzea v Oslu, která obraz zkoumala po jeho nedávné loupeži a opětovném nalezení.

„Do jednoho rohu obrazu pronikla voda a v dolní části díla je odřenina, která malbu ve srovnání se zbytkem obrazu znejasňuje. Skvrna je velká a jasně patrná,“ uvedla šéfka muzea Ingebjörg Ydstrieová o plátně, jehož cena je podle odborníků nevyčíslitelná.

Také druhý nedávno odcizený Munchův obraz, Madona, je poničený, a to skleněnými úlomky. Obě díla totiž byla v době krádeže chráněna sklem, které zloději na útěku rozbili.

Muzeum doufá, že se mu obrazy podaří zrestaurovat a opětovně vystavit do příštích Vánoc (2007).

čtk, LN, 22. prosince 2006

v Severských listech publikováno
poslední aktualizace 22. prosince 2006

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.924.698 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.077 sec. • www.severskelisty.cz • 3.141.41.187
file v.20230419.185238 • web last uploaded 20231105.233934
2017:233 • 2018:122 • 2019:86 • 2020:41 • 2021:67 • 2022:38 • 2023:33 • 2024:10