znak SLSeverské listy

           

 

Stockholmská výstava Svět Romů

Výstava Svět očima Romů, Skulptura Kopáči
Skulptura Kopáči
Pavel Rajmic, Eliška Bikárová, Zdeněk Lyčka a Tomáš Šenkyřík při zahájení výstavy Svět očima Romů ve Stockholmu
Pavel Rajmic, Eliška Bikárová,
Zdeněk Lyčka a Tomáš Šenkyřík
při zahájení výstavy
Svět očima Romů
ve Stockholmu
Kulturní středisko Kapp Melkefabrikk v Norsku
Kult.středisko Kapp Melkefabrikk v Norsku
Při zahájení výstavy Svět očima Romů v Kapp Melkefabrikk 2. září vystoupil místní romský zpěvák Hilmar Karlsen se skupinou
Při zahájení výstavy Svět očima Romů
v Kapp Melkefabrikk 2. září vystoupil
místní romský zpěvák Hilmar Karlsen
se skupinou
Výstava Svět očima Romů, Exodus Jána Berkyho
Exodus Jána Berkyho
Výstava Svět očima Romů
foto – Zdeněk Lyčka a archiv Česk. centra

Ve Stockholmu začala výstava věnována životu Romů v Čechách a na Moravě

Výstava s názvem Svět očima Romů, věnována životu Romů v Čechách a na Moravě, začala 6. června ve Stockholmu. Akce dává seveřanům možnost seznámit se s uměním amatérských romských umělců. Kresby, akvarely, olejomalby, dřevěné sošky a další exponáty jsou k vidění v prostorách Českého centra při velvyslanectví ČR ve švédském hlavním městě. V průběhu výstavy, která ve Stockholmu potrvá do konce června, mohou švédští zájemci vidět i řadu českých dokumentárních filmu s romskou tematikou.

Radio Praha, 7. června 2000

České centrum připravilo spolu se Zastupitelským úřadem Stockholm na letošní červen kulturní blok s romskou tematikou

Dne 6. června byla zahájena v prostorách Českého centra výstava amatérských romských umělců z ČR nazvaná Svět očima Romů, kterou zahájil náměstek ministra zahraničních věcí ČR RNDr. Martin Palouš. Vernisáže se zúčastnil také významný romský aktivista Ing. Karel Holomek, hudební složku zajistili romská zpěvačka Eliška Bikárová a houslista Pavel Rajmic. Výstavu připravilo Muzeum romské kultury v Brně (kurátor Mgr. Tomáš Šenkyřík) za finančního přispění Ministerstva kultury ČR a ČSA.Výstava, která měla původně skončit 30. června byla prodloužena do 18. srpna, potom se přestěhuje do Norska (Gjøvik 2.9.-8.10.) a Dánska.

Mgr. Tomáš Šenkyřík přednesl 7. června v ČC přednášku na téma Rozdíly mezi hudbou olašských a usedlých Romů, po níž následovala projekce filmu Romové a jejich hudba. V průběhu výstavy se v ČC promítají filmy Černobílá v barvě, Ó, ty černý ptáčku, Vojta, Tajná řeč těla, Romská kultura v Čechách, Jak se žije učitelům romských dětí, Jak se žije romským policajtům, Úctyhodní lidé a Cikánský bůh.

Zdeněk Lyčka, Stockholm, 30. června 2000

Romští umělci z ČR vystavují v Norsku

V kulturním středisku Kapp Melkefabrikk na břehu největšího norského jezera Mjøsa je od 2. září do 15. října k vidění výstava romských amatérských umělců z ČR nazvaná Svět očima Romů. Kresby, tempery, akvarely, olejomalby, dřevořezby a mozaiky ze skleněné drti zde představují Ján Bartoš Biskup, Ján Berky, Tibor Červeňák, Ernest Dančo, Rudolf Dzurko, Dezider Fertö, Július Lakatoš, Aladár Kurej, Dušan, Jaroslav a Tibor Oláhové. Uvedení výstavy v Norsku zajistilo české velvyslanectví v Oslo ve spolupráci s kulturním odborem okresu Østre Toten a Českým centrem ve Stockholmu. V průběhu výstavy budou v promítacím sále kulturního střediska – bývalé mlékárny – promítány filmy s romskou tematikou (Černobílá v barvě, Romská kultura v Čechách, Romové a jejich hudba, Paťivale Roma, Ó, ty černý ptáčku aj.)

Kurátorem výstavy Svět očima Romů je muzikolog Tomáš Šenkyřík z Muzea romské kultury v Brně, odkud také pocházejí všechny exponáty. Výstava je koncipována jako putovní – od června do srpna byla s velkým úspěchem instalována v Českém centru ve Stockholmu a z Norska bude koncem roku přesunuta do dánského Helsingøru. Skandinávské turné koordinuje České centrum Stockholm za finančního přispění Ministerstva kultury ČR a ČSA.

Česká informační agentura, 6. září 2000

Dánové mohli vidět výstavu Svět očima Romů

V galerii Shambala v centru Kodaně byla 14. listopadu zahájena výstava romských amatérských umělců z ČR nazvaná Svět očima Romů. Své kresby, tempery, akvarely, olejomalby, dřevořezby a mozaiky ze skleněné drti zde vystavují Ján Bartoš Biskup, Ján Berky, Tibor Červeňák, Ernest Dančo, Rudolf Dzurko, Dezider Fertö, Július Lakatoš, Aladár Kurej, Dušan, Jaroslav a Tibor Oláhové. Uvedení výstavy v Dánsku zajistilo Velvyslanectví ČR v Kodani ve spolupráci s galerií Shambala a Českým centrem Stockholm.

Zdeněk Lyčka, Stockholm, 1. prosince 2000

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.925.254 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.100 sec. • www.severskelisty.cz • 13.58.121.131
file v.20230419.185239 • web last uploaded 20231105.233934
2017:174 • 2018:114 • 2019:135 • 2020:91 • 2021:97 • 2022:88 • 2023:40 • 2024:10