znak SLSeverské listy

           

 

O švédské gastronomii

Nezávadný a chutný, tak je charakterizován švédský stravovací model. Neznamená to nic víc ani nic méně než že je nezávadný z hlediska správné výživy, ale také chutný.

Základem švédské gastronomie jsou prvotřídní suroviny, které jsou upravovány na základě zkušeností získaných po mnohá desetiletí. O švédské šéfkuchaře a kuchaře je rostoucí zájem v mnoha zemích. Uplatňují se ve špičkových restauracích, kde s úspěchem prosazují švédskou národní kuchyni. Ostatně švédské kuchařské týmy s národní kuchyní vyhrávají i kulinářská mistrovství na obou polovinách světa i na kuchařské olympiádě.

To vše přispívá k rostoucímu zájmu o švédskou kuchyni a zřejmě proto švédská novinářka a odbornice na výživu Lisa Förare Winbladhová vydala knihu Nezávadné a chutné. Lisa Winbladhová ze švédského Lundu, má za sebou řadu článků v časopisech, které jsou nejen zdrojem poučení, ale jsou i zábavné. Kniha uváděná na trh není jen obyčejnou kuchařkou, ale i zdrojem poučení i zábavy. Najdete v ní odpovědi na kuriózní otázky.

  • Kolik stojí zakroucení na prasečím ocásku?

  • Podíl kočky, která měla problém se srstí na nezávadnějším švédském hovězím.

  • Proč je větší zábava připravovat majonézu ve Švédsku než jinde?

  • Jak je možné zakázat produkci telecího z telat krmených mlékem, když jej restaurace nabízí jako lahůdku?

  • Může se rovnoprávností v kuchyni zdůvodnit zisk zlaté medaile?

  • Jak může nedostatek sebedůvěry vést ke gastronomickému triumfu?

Pavel Dobrovský, podle www.si.se, 15.11.2002

v Severských listech publikováno

Související články – recepty, jídlo

Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,00   hodnoceno: 1 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.924.723 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.094 sec. • www.severskelisty.cz • 3.137.192.3
file v.20230419.185836 • web last uploaded 20231105.233934
2017:259 • 2018:191 • 2019:177 • 2020:100 • 2021:127 • 2022:113 • 2023:40 • 2024:10