znak SLSeverské listy

           

 

Norské recepty

VEPŘOVÉ S KREVETAMI

4 porce – 500 g libového vepřového masa • 2 stroužky česneku • 3 cibule šalotky (druh drobné cibule) • 3 lžíce rybí nebo sojové omáčky (hotové, pytlíkové) • 3 jarní cibule • olej • 4 lžíce hnědého cukru • 3 dl ananasové štávy • 250 g očištených krevet (syrových, tj. v našich podmínkách asi mražených, nebo uvařených) • 2 lžičky najemno nakrájeného zázvoru (kořen, hlíza) nebo ½ lžičky sušeného • 2 červené chilli papričky

Maso nakrájíme na kostky; česnek, šalotku a jarní cibuli nakrájíme najemno a přidáme k masu. Vmícháme rybí omáčku a v této marinádě necháme maso asi 30 minut stát. Na pánev nalijeme olej a přidáme cukr, opatrně (!) zahřejeme. Když cukr začne hnědnout, vyndáme maso z marinády a vložíme ho na pánev. Osmažíme do zlatova. Přidáme ananasovou šťávu a dusíme (necháme "pobublávat" na mírném ohni) asi 30 minut. Z chilli papriček odstraníme vnitřek a nakrájíme je najemno. Spolu se zázvorem pak přidáme do marinády. Přidáme krevety. V jiné pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme krevety s marinádou; smažíme, dokud krevety nezmění barvu. Maso a krevety smícháme. Podáváme s rýží. Pokud použijeme vařené krevety, tak je přidáme do marinády (rozpálené na oleji) až před podáváním.


MERUŇKOVÝ KOLÁČ

100 g mandlí • 2 lžíce pšeničné mouky (hladké nebo polohrubé) • 125 g másla (Hery či jiného tuku na pečení) • 100 g moučkového cukru • 4 vejce • cca. 400 g meruněk (cca. 1 plechovka)

Mandle nameleme najemno a smícháme s moukou. Tuk utřeme s cukrem do pěny, vmícháme vejce a mouku s namletými mandlemi. Vymažeme plech (popřípadě pekáček či formu na páj – v ní můžeme koláč po upečení i servírovat), dno poklademe odkapanými meruňkami, režnou plochou dospodu. Zalijeme testem. Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 ºC asi 30 minut. Pokud během pečení na povrchu ztmavne, přikryjeme ho pečícím papírem (alobalem). Koláč můžeme pocukrovat, popřípadě ho podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

v Severských listech publikováno

Související články – recepty, jídlo

Islandské koule z rybího masa – 24. 2. 2009
Midsomarské recepty – 14. 7. 2008
Finská alkoholická švestková polévka – 21. 3. 2008
Švédská kuchyně – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? rybí špíz – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? švédská šunka – 21. 3. 2008
Švédské recepty ? zelné závitky – 21. 3. 2008
Finské gastro – 22. 12. 2006
Vánoční dvoudenní Glögg – 14. 12. 2006
Islandská prima vařečka – 20. 11. 2003
Norský hnědý sýr brunost – 1. 11. 2003
O švédské gastronomii – 15. 11. 2002
Švédské recepty – 8. 3. 2002
Norské recepty – 8. 3. 2002
Finská vodka – 5. 4. 2001
Hostina tisíciletí a ryba po staroislandsku – 12. 1. 2001
Norský Gløgg – 19. 12. 1999
Švédský Glögg – 19. 12. 1999
Švédské vánoční perníčky – 19. 12. 1999
Janssonovo pokušení (Janssons frestelse) ? recept – 15. 12. 1998

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,88   hodnoceno: 34 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.924.837 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.088 sec. • www.severskelisty.cz • 18.191.108.168
file v.20230419.185836 • web last uploaded 20231105.233934
2017:262 • 2018:210 • 2019:152 • 2020:76 • 2021:93 • 2022:92 • 2023:35 • 2024:12