znak SLSeverské listy

           

 

Juha Lahtinen – Mindscape / Krajina mysli

Projekt NABLÍZKO A NADOSTŘEL vstupující letos do svého druhého ročníku oslovuje v letošním roce 2012 opět umělce z různých částí kraje, země či kontinentu. V letošním roce budou svá díla vystavovat plzeňští autoři keramička Naděžda Potůčková a malíř Jiří Rataj, jejichž kolekce děl vybraných z ticha ateliérů nese název TAJEMSTVÍ VZPOMÍNEK…

Galerie Klatovy / Klenová, Sýpka Klenová, 27. května až 29. července 2012


Sochař a malíř Juha Lahtinen se narodil ve finské Pirkkale, kde také vystudoval uměleckou školu. Momentálně žije a pracuje v Pieksamäki v severním Finsku, kde polovinu jeho domu tvoří ateliér.

Tento současný moderní finský sochař a malíř začal po dokončení Školy výtvarných umění v Pirkkale v roce 1980 malovat realistické obrazy s tématy krajin, stavení, květin a koní. O deset let později se jeho plátna stávají abstraktnější a pocitově vyzrálejší.

Postupně Juhu Lahtinena začal stále intenzivněji přitahovat volný prostor a jeho trojrozměrné využití, to bylo také důvodem, proč se začal v 21. století věnovat sochařině. Tvary a trojrozměrnost jsou pro něj velmi důležité. O tom, proč začal pracovat s finským dřevem, říká: „Je to velice jemný materiál a myslím, že se pro moji potřebu velmi hodí.“ Dřevo je teplý, domácí a ekologický materiál. Ve Finsku, kde 68 % rozlohy pokrývají lesy, se dřevem vytápí domy. Donedávna nebylo pro sochání ani příliš používané a některými umělci je podceňované, Lahtinenovým oblíbeným druhem dřeva je olše a vzhledem ke svému povrchu také finská bříza. Juha Lahtinen vytváří sochy tak, aby se jich dalo dotýkat. Přeje si, aby je pozorovatel hladil a cítil tak hřejivost dřeva a jeho povrchu. V některých ze svých děl kombinuje dřevo s různými kovy, s mědí, litinou a ocelí jako v díle Silence 200Ó. Jindy do trojrozměrných objektů vydlabává další dutý prostor. Často také natírá povrchy svých plastik olejovými barvami. Malované sochy byly vždy součástí starých kultur a stejně tak mají své místo v současném výtvarném umění.

Původ jedinečnosti finského umění je v přírodním bohatství země. Finští umělci jsou s ním velmi pevně provázaní a přináší jim silné vizuální koncepce. Příroda a lesy jsou pro sochaře Lahtinena nejen zdrojem matérie ke zpracování, ale zároveň uměleckou inspirací. Do sochání nastupuje Juha Lahtinen se silným nasazením. V tomto výtvarném oboru si našel své místo na poli dnešního umění. Nepostradatelnými elementy v jeho umělecké práci jsou respekt pro dřevo jako materiál, tvar, strukturu povrchu a barevnost.

Helena Fenclová, kurátorka, Galerie Klatovy / Klenová