znak SLSeverské listy

           

 

U Švandů se negativně nemyslí


Michal Dlouhý, Miroslav Hruška
foto Martin Špelda

Eva Leimbergerová, Michal Dlouhý
foto Martin Špelda

Kristýna Frejová, Michal Dlouhý
foto Martin Špelda

Kristýna Frejová, Michal Dlouhý
a Jaroslava Pokorná
foto Martin Špelda

Pražské Švandovo divadlo uvedlo v úterý 27. dubna 2010 ve světové premiéře jevištní adaptaci filmu Bårda Breiena KURZ NEGATIVNÍHO MYŠLENÍ v režii Daniela Hrbka.

Filmy na pražských jevištích

V poslední době se v pražských divadlech objevila řada inscenací vzniklých na základě úspěšných filmů. Je otázkou, zda je to dobře nebo špatně. Každopádně se dá očekávat, že divadelní inscenace bude navštěvována, když už z žádného jiného důvodu, než aby zvědavý divák mohl porovnávat. Jana Machalická to v letošních únorových Lidových novinách komentuje slovy: „Tento jev trvá aspoň deset let a počet snímků se stále zvyšuje. Své tu hraje stále větší tendence k prostupování uměleckých oborů, ale i komerční kalkul – „kultovní snímek“ v divadelním provedení s domácími herci táhne.“

Ve Švandově divadle již mají s podobnými inscenacemi zkušenost. Loni, 25. dubna 2009 tu měla premiéru divadelní inscenace Trierova filmu Kdo je tady ředitel? také v režii Daniela Hrbka. Tentokrát Hrbek zadaptoval pozoruhodný norský film, který v sobě spojuje prvky psychologického dramatu se sarkasticky černou komedii. Aneb – jak vám dojde po shlédnutí divadelního kusu, po dobrém občas nezmůžete vůbec nic!

O inscenaci

„Negativní“ hrdina hry, Geirr, měl před dvěma lety autonehodu a je upoután na invalidní vozík. Jeho žena Ingvild ve snaze zachránit manželství pozve skupinu tělesně postižených, kterou vede až nechutně pozitivní a vyrovnaná psycholožka Tori. Geirr, milovník válečných filmů a Johnnyho Cashe, se však rozhodne k tvrdému protiútoku. A tak během jediné noci dochází nejen k sebedestruktivním hrám, ale především k poznávání sebe sama, skoncování s falešnou upřímností, soucitem a možná ke skutečnému „léčení“ duše.

„O titulu Kurz negativního myšlení jsme začali přemýšlet někdy před dvěma lety; tehdy jsme se rozhodovali, zda adaptovat Trierova Kdo je tady ředitel? či právě film Bårda Breiena,“ uvádějí tvůrci inscenace – režisér Daniel Hrbek a dramaturgyně inscenace Lucie Kolouchová. „Nakonec z mnoha důvodů padla volba na Trierovu komedii. Stále jsme se však v uvažování vraceli ke Kurzu negativního myšlení, až jsme se při sestavování dramaturgického plánu na tuto sezónu rozhodli přece jen tento titul nasadit (a to i s vědomím, že nám může být velmi snadno vytýkána opětovná filmová adaptace severského filmu a opětovné obsazení Michala Dlouhého do hlavní role). Kurz  negativního myšlení vnímáme však jako mnohem kontroverznější titul; situace nejsou rozhodně stavěny na komediálním půdorysu, nelze utíkat do stylizace, ale naopak je přímo nutné dotýkat se velmi bolestivých osobních témat a pokoušet se o maximální koncentraci a hereckou souhru. Samotný žánr oscilující mezi černou komedií a psychologickým dramatem může být pro diváka hůře stravitelný; věříme však, že i tak si naše adaptace Kurzu negativního myšlení své publikum najde. Kdo ovšem očekává jakýsi pomyslný druhý díl Kdo je tady ředitel? bude zklamán.“

Rozhovor s autorem

Jak Vás napadl zrovna Kurz negativního myšlení?
Prostě mě to z ničeho nic napadlo, během venkovního rockového koncertu. Celá ta situace kolem zahořklého a negativního chlápka a jeho ženy, které přepadne skupina usměvavých pozitivních lidiček. Nevím, jestli to bylo tou trávou, co jsme hulili, ale přišlo mi to hrozně k smíchu. Když jsem to vykládal kamarádům, taky se mohli umlátit smíchy. Všechna ta skrytá bolest, hořkost a deziluze mě prostě fascinovaly.

Inspirovaly Vás nějaké skutečné osoby?
Příběh není inspirovaný žádnou konkrétní osobou, ale kdysi jsem pracoval s alkoholiky, na detoxu. Potkal jsem tam spoustu zajímavých, negativních osobností. Ale víc je to o dvojlomnosti ve mně samém, to asi spousta lidí zná, ten boj mezi pozitivitou a nadějí a potřebou destrukce. A taky to byla šance okomentovat trend v naší společnosti, kde se všichni soustředí na to být v jednom kuse pozitivní. Metoda, kterou používá filmová terapeutka, se aplikuje na studentech ve školách po celém Norsku. Je to skvělý nástroj, jak zmanipulovat všechny ty chudáky, aby se cítili fakt šťastní.

Váš hrdina, Geirr, má rád Johnnyho Cashe. Co Vy, máte rád kovboje?
Vždycky jsem ho měl rád. Jako Geirrova hrdinu jsem si ho vybral proto, že je to týpek, jakého všichni respektují. Nemusíte ho milovat, ale respektovat ano. Prostě v sobě na rozdíl od ostatních nemá ani náznak srabáctví. A to se Geirrovi líbí, protože sám se většinou cítí jako bezmocný malý kluk. Kovboj představuje opak sraba. Představuje nebojácnost a svobodu. Kovboj je svobodný.

Je norská povaha tak depresivní, jak si tu všichni představujeme?
Poslední dobou spíš naopak. Zjednodušeně – toužíme být fakt šťastní a mít skvělý život, ale nevěříme, že je to možné.

Jak jste reagoval, když jste se dozvěděl, že se Váš film objeví na českém jevišti?
Usmál jsem se. By to široký a spokojený úsměv. Pokoušel jsem se scénář prosadit na norská jeviště, ale dali přednost Ibsenovi. No, to jim člověk koneckonců nemůže vyčítat.

ptala se Lucie Kolouchová, dramaturgyně inscenace

O autorovi – Bård Breien (narozen 28. 11. 1971)

Studoval dějiny literatury na univerzitě v Oslu a později film v dánské Kodani. Psal scénáře pro naučné a krátkometrážní filmy, mimo jiné Que sera, sera. Jeho první snímek Franks prolaps byl v roce 2003 nominován na norskou výroční cenu Amanda.

Kurz negativního myšlení je Breienův celovečerní hraný debut. Momentálně probíhá casting na jeho další hraný film. Za Kurz negativního myšlení získal Bård Breien v roce 2007 cenu za režii na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Tento norský snímek, který se stal v roce 2007 divácký hitem karlovarského festivalu a vítězem ceny za režii, je dalším z řady severských snímků, které v mnohém vycházejí z Trierova manifestu Dogma. Nesplňují už sice jeho formální pravidla, ale tematicky se soustředí na silné, často do čtyř stěn a krátkého časového úseku soustředěné příběhy se značnou emotivní silou.

red – na základě tiskových zpráv a recenzí, 10. května 2010


Bård Breien – KURZ NEGATIVNÍHO MYŠLENÍ
Překlad: Jaroslava Vrbová

Režie: Daniel Hrbek
Scéna: Petr Masopust
Kostýmy: Lidka Limpouchová
Pohybová spolupráce: Jan Potměšil, Ivana Dukić, Karel Basák
Výběr hudby: Daniel Hrbek a Martin Hejl
Dramaturgie: Martina Kinská a Lucie Kolouchová.

Osoby a obsazení:
GEIRR … Michal Dlouhý j.h.
INGVILD … Kristýna Frejová
TORI … Apolena Veldová
MARTE … Eva Leimbergerová
GARD … Kamil Halbich
LILLEMOR … Jaroslava Pokorná j.h.
ASBJØRN … Miroslav Hruška
DEALER … Dánsko (Daniel Pavel)

Inscenace je uváděna s anglickými titulky.
premiéra 27. dubna 2010 ve Velkém sále Švandova divadla
www.svandovodivadlo.cz

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Průměrná známka:  1,33   hodnoceno: 3 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.923.793 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.117 sec. • www.severskelisty.cz • 3.147.103.202
file v.20230419.185240 • web last uploaded 20231105.233934
2017:199 • 2018:132 • 2019:93 • 2020:97 • 2021:83 • 2022:54 • 2023:36 • 2024:10