znak SLSeverské listy

           

 

Futuristická kritika na báseň Radka Malého Dánsko-Kodaň (psáno v říjnu 2105)


foto archiv Severských listů

Historický pohled do časopisů z roku 2005

V našem literárním oddělení Kulturně historického ústavu jsme objevili zajímavý časopis Severské listy. Tento časopis je studnicí bohatých informací o životě severských zemí. Tehdy, před 100 lety, byl svět plný teroru, násilí, neklidu, snad mimo oblast severských zemí, kam rádi cestovali lidé z ostatní Evropy (částečně již společné) za klidem, pohodou, aby obdivovali krásy čistého „severského umění“, historií, vše umocněné fantastickou přírodou. Samozřejmě, že na některých místech severu se objevily i devastující živly tehdejší doby, které doslova ničily práci slušných lidí, kde tato „sterilní čistota a drahý pivo“ jim nešla jaksi „do noty“, jednoduše se v tomto prostředí necítili dobře.

V čísle 2/2005 Severských listů jsme na zadní straně obálky našli zajímavou báseň (nutno přiznat, že z hlediska terminologického, literárního útvaru, to báseň je) autora Radka Malého (z historických údajů snad RNDr.). Jeho pohled na Dánsko v době 2005 vypovídá jistě mnohé o osobě autora. Člověk jistě zmítaný nepříjemným ovzduším tehdejší doby, plné brutality, násilí. Jeho život je plný skepse, nebo snad chutí poškozovat pěkné věci sprejerským „uměním“, ničit práci slušných a pracovitých lidí? Nejsme idealisté chtějící vidět vše jen „v růžových barvách přikrášlené“. Tento člověk pochází údajně z České republiky. Asi zapomněl, že v jeho zemi bylo v tehdejší době plno „ožralých“ a zdrogovaných Čechů a jiných cizinců. Asi zapomněl, že to pivo na turistických místech bylo snad ještě dražší, plno prodejců drog a tzv. „boháčů“ tehdejší doby, kteří však byli pouhými gangstery, pohybujícími se ve špinavých ulicích, plných „hoven“ jak autor nazývá zvířecí (někdy i lidské) exkrementy.

Hledali jsme v české literární historii i příznačná lidová přísloví. Některá vybíráme, která se dají použít i v naší literární kritice na báseň Radka Malého: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“, nebo: „Na hrubý pytel hrubá záplata!“. Tak tedy: Jděte i s vašimi větry vážený pane autore, do prdele! Dánsko bylo v roce 2005 jiné než jenom vaším pohledem!

Jaroslav Klempíř, Alena Klempířová

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Buďte první, kdo bude hodnotit článek!
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.

Zobrazeny 4 diskusní příspěvky.


jméno: Manľelé Vetešníkovi

[6.2.2005 – 04:05]

Dobry den,
v c.2 na zadni strane je basnicka od R. Maleho:
''Kdo stoji v ho..., tak ten zkratka smrdi,...''
mysli sam na sebe? Ze ho jako Danove mezi sebe neprijali ?
Kdo je p. Maly ?
My jsme bydleli v Dansku 35 let (vratili jsme se vloni v cervnu) a mame ty nejlepsi zkusenosti.



jméno: Klara Panikova

[17.2.2006 – 12:27]

Manzele Vetesnikovi, ale predevsim manzele Klempirovi (autori clanku Futuristicka kritika na basen Radka Maleho Dansko-Kodan) by se nad sebou meli zamyslet! V basni Radka Maleho nejde o to, zda ho Danove prijali ci neprijali, zda je to "clovek zmitany ovzdusim sve doby" (viz clanek Klempirovych), nebo ma-li s Danskem dobre zkusenosti. Jde tu o to, ze nam Radek Maly Dansko serviruje svym zpusobem a o to, zda se ctenar dovede povznest nad pohled basnika, nebo jeste lepe nad basnikovi vyjadrovaci prostredky... Jedinou chybu vidim v tom, ze sefredaktor casopisu Severske listy nepodal hned vysvetleni k tomu, proc basen otiskl, protoze, ano, s tim souhlasim, mezi haldou chvalozpevnych clanku, pusobi tato basen jako pest na oko. Stejne jako kdyz manzele Klempirovi posilaji mladeho basnika "do prdele"...



jméno: Petr Hrubý

[19.2.2006 – 21:47]

Kláro, moc a moc díky, mluvíš mi z duše. Na jedné straně chápu lidi, kteří z naší neutěšené zemičky vzhlíľejí k Severu a vidí na něm jen pozitiva. Nechápu některé lidi, kteří jsou natolik zaslepeni, ľe odmítají zcela demagogicky jakoukoliv kritiku. Kdo nějakou dobu na Severu byl musí vědět, ľe tam všechno ideální není. Nechápu manľele Vetešníkovy, kteří v Dánsku dlouho ľili a na stará kolena se vrátili domů. Proč se vraceli, kdyľ u nás asi nejsou moc spokojeni a se slzu v oku vzpomínají. Kdo je nutí u nás ľit, kdyľ je to v Dánsku tak bezva. Asi to tam lepší je, ale i to je značně relativní. Stačí pár karikatur a pár zaslepenců - a jde o ľivot. Moľná i ti, kdo kritizují Radka Malého jsou také takoví zaslepenci, naštěstí mají po celém světě méně stoupenců. (Sorry, na hrubý pytel hrubá záplata) A kdo je pan Malý? Básník, který získal ocenění a spoluvytvořil nádherný slabikář. Alespoň doufám, ľe to byl on.



jméno: Radek Malý

[22.2.2006 – 21:04]

Milý Petře Hrubý,
děkuji za zastání a vlídná slova. Ano, kromě básničky, za níľ mě manľelé Klempířovi z perspektivy roku 2105 posílají ... (nejde mi to přes klávesnici) jsem napsal i Slabikář a pár dalších kníľek.

Milá Kláro,
Tobě děkuji za pochopení. Je s podivem, ľe na začátku jedenadvacátého století nemůľe vyjít báseň v časopise jen tak, bez komentáře, kde by autor vysvětloval, jak to myslel. Pan šéfredaktor jistě chtěl otištěním té básně vyprovokovat mimo jiné i tuto diskusi, a to se daří. Bohuľel za cenu vulgarismů.

Milí manľelé Vetešníkovi,
kdo je pan Malý? Doporučuji http://radekmaly.flexum.cz.
Na otázku, koho myslím tím, kdo stojí v hovně, vám nemohu jednoznačně odpovědět. Stojí v něm ten, kdo do něho šlápl, a potom to opravdu smrdí. Já v Dánsku mimo jiné zkrátka šlápl do hovna ? nic zvláštního, to se stane kaľdému. Zajímavé je, ľe tam v tom průvanu to není tak cítit.
Opravdu neposlouľím interpretací, je to báseň, ne návod k pouľití. Jen naznačím: milované (i mnou!) Dánsko má krom nádherné přírody a vytříbeného vkusu ze zemí EU po Finsku největší počet sebevraľd a značné problémy s alkoholismem.
Dánové mě mezi sebe přijali, ľádný strach. Mám mezi nimi kamarády a rád se do Kodaně budu vracet.

Milí manľelé Klempířovi,
Tak,vy jste mi to dali. Čecháčkovský sprejer, RNDr. (sic!), který se přijel vysmívat pracovitosti a čistotnosti Dánů.
Víte, já nepsal reportáľ, nesrovnával cenu piva v Praze a Kodani ani si nepřijel do Dánska řešit mindráky. To hlavně není vůbec důleľité, kdo jsem a proč jsem to napsal ? literární text se obecně vyznačuje tím, ľe je interpretačně otevřený; myslet si můľete, co chcete. Ale finále vaší ?kritiky? je ? odpusťte ? ubohé. ®e je Dánsko jiné neľ jen mým pohledem, to si můľe kaľdý ověřit v turistickém průvodci.

Milý pane šéfredaktore,
Děkuji za odvahu, s níľ jste mou báseň otiskl (nečekal jsem to), a doufám, ľe jsem Vám tím nezpůsobil úbytek čtenářů ani jiné problémy.



Zobrazeny 4 diskusní příspěvky.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.923.780 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.177 sec. • www.severskelisty.cz • 3.138.118.250
file v.20230419.185238 • web last uploaded 20231105.233934
2017:222 • 2018:140 • 2019:108 • 2020:57 • 2021:58 • 2022:32 • 2023:43 • 2024:5