znak SLSeverské listy

           

 

V Norsku byl ukreaden slavný Munchův obraz Křik


E. Munch – Madonna

E. Munch – Křik

Ozbrojení lupiči ukradli z muzea v Oslu dvě mistrovská díla norského malíře Edvarda Muncha. Jak oznámila norská policie, jde o jednu z verzí slavného obrazu Křik a o obraz Madonna. „Je podivné, že oba obrazy visely v prvním sále, hned u východu,“ řekl agentuře AFP očitý svědek, francouzský rozhlasový redaktor Francois Castang. „Není tu žádná kontrola, žádný bezpečnostní systém, žádný alarm,“ uvedl. Podle něho trvala akce lupičů necelou minutu. Castang si u svého norského kolegy novináře ověřil, že v muzeu skutečně není nejen alarm, ale ani u vchodu detektor zbraní. „Řekl mi, že to patří k absolutní důvěře, kterou mají norské úřady v poctivost občanů.“ Expresionistický Munchův Křik z roku 1893 patří k nejznámějším obrazům moderní doby. Jeho další dvě verze jsou uloženy v depozitáři muzea. Čtvrtá, veřejnosti nejznámější, která byla již jednou ukradena a vrácena, je uložena v Norské národní galerii. (čtk)

Ozbrojení lupiči ukradli z muzea v Oslu dvě mistrovská díla proslulého norského malíře Edvarda Muncha (1863–1944). Jde o jednu z verzí jednoho z nejslavnějších obrazů historie Křik a o obraz Madonna, oznámila norská policie. Policie odpoledne našla černý automobil lupičů značky Audi poblíž jednoho tenisového klubu, oznámila agentura DPA.

Oba maskovaní lupiči si podle DPA počínali jako v gangsterském filmu. Zatímco jeden držel pistoli zaměstnankyni u čela, druhý strhl obrazy, a pak oba naskočili do Audi 6, v němž čekal jejich komplic. Ohrožovaná žena byla po utrpěném šoku převezena do nemocnice.

„Mohu potvrdit, že došlo k ozbrojené loupeži,“ uvedla zástupkyně Munchova muzea Hilde Walssoeová. „Zloději hrozili zaměstnanci zbraní, avšak nevystřelili a sebrali dva obrazy,“ řekla. „Lupiči, kteří byli maskovaní, ujeli v černém automobilu,“ dodala.

Mezi přítomnými návštěvníky muzea vypukla panika, neboť se zprvu domnívali, že jde o teroristický útok.

„Brzy se ale ukázalo, že muži zmizeli s obrazy,“ řekla DPA česká návštěvnice muzea Markéta Čajová. Podle očitých svědků vnikli lupiči do Munchova muzea v oselské čtvrti Toyen po jedenácté hodině, hrozili hlídačům i návštěvníkům a po loupeži odjeli směrem do centra města.

Policie zahájila pronásledování gangsterů s pomocí všech prostředků, které má k dispozici na zemi, ve vodě i ve vzduchu, uvedla podle vlastních slov. Podle norské agentury NTB našla policie rovněž jeden rám u místa, kde jeden ze svědků spatřil podezřelé auto.

„Je podivné, že oba obrazy visely v prvním sále, hned u východu,“ řekl agentuře AFP další očitý svědek François Castang, redaktor francouzské rozhlasové stanice France Musique. „Není tu žádná kontrola, žádný bezpečnostní systém, žádný alarm,“ uvedl. Podle něho trvala akce lupičů necelou minutu. Žádný ze svědků opravdu neslyšel, že by v muzeu spustil nějaký alarm. „Neslyšeli jsme žádný alarm a trvalo to dost dlouho, než přijela policie,“ řekli dva američtí turisté, které citovala agentura NTB.

Francouzský redaktor Castang si u svého norského kolegy novináře ověřil, že v muzeu skutečně není nejen alarm, ale ani u vchodu detektor zbraní. „Řekl mi, že to patří k absolutní důvěře, kterou mají norské úřady v poctivost občanů. Taková krádež je prostě nepochopitelná,“ řekl norský novinář. Dodal, že obě mistrova díla jsou navíc na trhu s uměním neprodejná.

Norský ministr kultury Svarstad Haugland byl po činu šokován. „Své umělecké poklady jsme dostatečně nezabezpečili. Celé je to strašné, je to obrovský šok. Jde o národní poklady nevyčíslitelné hodnoty,“ řekl Haugland.

Jenom hodnota obrazu Křik je přitom odhadována na 450 milionů norských korun (asi 1,7 miliardy korun). Čtvrtá verze Křiku, ta nejslavnější, byla ukradena z norského Národního muzea 12. února 1994. I tehdy byla kritizována nedostatečnost bezpečnostních opatření. Obraz byl tehdy ukraden několik hodin před zahájením Zimních olympijských her v norském Lillehameru. Norská média si všimla, že i tentokrát byly obrazy ukradeny těsně před přímým přenosem z olympijských Atén s norskými favority. Před deseti lety oba lupiči do Národního muzea vnikli po žebříku a nerušeně utekli. Pouze po sobě zanechali kartičku se vzkazem: „Děkujeme za špatné zajištění“. Po několika měsících byl tehdy obraz nalezen a vrácen galerii. Nejslavnější norský obraz Křik z roku 1893 má podle deníku Verdens Gang Munchovo muzeum ve třech exemplářích. Jeden byl vystaven – a nyní je ukraden, dva má v depozitáři. Olej má rozměry 91 krát 73 centimetrů.

Olej Madonna dokončil Munch v roce 1894, jeho rozměry jsou 90 krát 68,5 centimetrů.

Munch žil v letech 1863 až 1944 a je považován za průkopníka moderního expresionismu.

www.periscope.cz – 22. srpna 2004

v Severských listech publikováno

Hodnocení článku

Průměrná známka:  2,17   hodnoceno: 6 ×
Klikněte na známku:

 
 
 
 
 
  1 = výborný, 3 = průměrný, 5 = špatný

Prohlášení redakce

Obsah článku nemusí nutně vyjadřovat názor redakce.

Autoři příspěvků odpovídají za obsah, ručí za uváděné informace a za to, že jejich příspěvek nporušuje Autorský zákon. Uveřejněné materiály podléhají platnému Autorskému zákonu. Převzetí článků je možné pouze s vědomím redakce.

Vaše názory k článku – diskuse

Nejlepší způsob, jak kontaktovat autora článku, je zaslání e-mailu na stanovsky@severskelisty.cz.


Upozornění:

  Diskuse je částečně moderovaná. Vyhrazujeme si právo bez upozornění vyřadit nebo upravit příspěvky, které jsou v rozporu se zákonem, používají nevhodné výrazy nebo mají komerční či reklamní charakter.

  Redakce ani provozovatel portálu Severské listy nenesou žádnou odpovědnost za obsah diskusních příspěvků. Máte-li pocit, že některé z nich jsou nevhodné nebo porušují zákon, kontaktujte, prosím, administrátora diskuse na adrese stanovsky@severskelisty.cz.


Diskuse zatím neobsahuje žádné záznamy.


Reklama

SEVERSKÉ LISTY • redakce: Dřenice 51, PSČ 53701, Czech Republic • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský • michael@stanovsky.eu, tel.: +420 603 538 168

PROVOZOVATEL • Nakladatelství a vydavatelství Severské listy, IČ: 44437773

Copyright © Severské listy, 1998-2024 • Všechna práva vyhrazena • ISSN 1804-8552

Severské listy • redakce: Dřenice 51, 537 01  Dřenice, Czech Rep. • stanovsky@severskelisty.cz
šéfredaktor: Michael Stanovský, tel.: +420 603 538 168

Copyright © Severské listy, 1998-2024. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1804-8552

cnt: 26.924.913 • onln: 1 • robot ostatni • php: 0.109 sec. • www.severskelisty.cz • 18.119.107.161
file v.20230419.185237 • web last uploaded 20231105.233934
2017:268 • 2018:265 • 2019:305 • 2020:182 • 2021:172 • 2022:132 • 2023:46 • 2024:14